Η αγορά εργασίας είναι απίστευτα ανταγωνιστική και ένα βιογραφικό που ξεχωρίζει από άλλους υποψηφίους σίγουρα δεν είναι εύκολο να δημιουργηθεί. Η αγορά έχει αλλάξει σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, ο ανταγωνισμός είναι έντονος και η διαδικασία είναι διαφορετική. Η τεχνολογία έχει φέρει επανάσταση σε όλους τους τομείς και η αναζήτηση προσωπικού δεν αποτελεί εξαίρεση.

Οι υπεύθυνοι για τις προσλήψεις περνούν κατά μέσο όρο 5-7 δευτερόλεπτα  αναζητώντας ένα βιογραφικό. Στατιστικές όπως αυτές είναι τρομακτικές για όσους αναζητούν εργασία, αλλά όσοι προσλαμβάνουν έχουν εξασκημένο μάτι και ξέρουν τι ψάχνουν. Μια μόνο αγγελία για προσφορά εργασίας μπορεί να κατατεθούν κατά μέσο όρο 250 διαφορετικά βιογραφικά. Για μερικούς, αυτό καθιστά την εύρεση νέας εργασίας πιο τρομακτική από ό, τι είναι ήδη. Ένα καλό βιογραφικό είναι χωρίς αμφιβολία το πιο σημαντικό έγγραφο που θα χρησιμοποιήσεις κατά την αναζήτηση ενός νέου ρόλου.

Εάν σου ζητήθηκε να κάνεις ένα βιογραφικό σε μορφή βίντεο ή αν θέλεις να κάνεις τη διαφορά ανάμεσα σε άλλους υποψήφιους, τότε αυτό το άρθρο απευθύνεται σε σένα. Θα αναλύσουμε λεπτομερώς τα βιογραφικά σε μορφή βίντεο. Τι είναι? Γιατί πρέπει να δημιουργήσεις κι εσύ ένα; Και πώς;

 

Τι είναι ένα βιογραφικό σε μορφή video;

Ένα βιογραφικό σε μορφή βίντεο είναι ένα σύντομο βίντεο κλιπ που παρουσιάζεις στον διευθυντή ή τον υπεύθυνο για τις προσλήψεις. Συνήθως αποστέλλεται μαζί με το παραδοσιακό βιογραφικό και τη συνοδευτική επιστολή. Το βίντεο μπορεί να σε βοηθήσει όταν αισθάνεσαι ότι πρέπει να επισημάνεις μια ικανότητα ή εμπειρία από την επαγγελματική σου διαδρομή. Βοηθά πραγματικά να υπογραμμίσεις ότι είσαι το σωστό άτομο στη σωστή θέση. Είναι επίσης ο τέλειος τρόπος για να δείξεις πώς η δημιουργικότητα και η προσωπικότητά σου ταιριάζει με την νοοτροπία της εταιρείας στην οποία απευθύνεσαι.

Ενώ ένα παραδοσιακό βιογραφικό δείχνει τις δεξιότητες, τα προσόντα και την εμπειρία γραπτώς, ένα βίντεο επιτρέπει στον εργοδότη να δει λίγο την προσωπικότητά σου. Τα βίντεο είναι ιδιαίτερα καλά για την υποβολή αιτήσεων για εργασία στον τομέα ψηφιακών / μέσων ή πωλήσεων / μάρκετινγκ, επειδή σου επιτρέπουν να αποδείξεις από την αρχή τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες ή συγκεκριμένες δεξιότητές σου στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας. Παρ 'όλα αυτά, τα βίντεο μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν όταν υποβάλλεις αίτηση για εργασίας και σε άλλους τομείς και θέλεις να ξεχωρίσεις. Με απλά λόγια, το γεγονός ότι αφιέρωσες χρόνο για να προετοιμάσεις ένα βιογραφικό σε μορφή βίντεο δείχνει στον εργοδότη ότι είσαι έτοιμος να βάλεις όλες σου τις δυνάμεις για να πετύχεις. 

 

Διαδικτυακές προσλήψεις και βιογραφικό σε μορφή βίντεο – Γιατί να επιλέξεις το βιογραφικό σε μορφή βίντεο

Σήμερα στον κόσμο και την κοινωνία στην οποία ζούμε, η προσοχή μειώνεται και το βίντεο γίνεται όλο και περισσότερο ο πιο ξεκάθαρος τρόπος για να μεταφέρει το μήνυμά σου συνοπτικά και αποτελεσματικά.

Όλο και περισσότεροι εργοδότες επιλέγουν συνεντεύξεις βίντεο, εις βάρος του κλασικού «ενώπιος ενωπίω» ή από το τηλέφωνο. Και  εφόσον το τελευταίο διάστημα όλοι καταναλώνουμε περισσότερο περιεχόμενο βίντεο, ένα τέτοιο βιογραφικό θα σε βοηθήσει να μεταφέρεις το μήνυμα αμέσως και θα μπορούσε να προκαλέσει το ενδιαφέρον ενός υπευθύνου που αφιέρωσε ολόκληρη τη μέρα στο να διαβάζει βιογραφικά αποτυπωμένα στο χαρτί. Επιπλέον, ένα βίντεο πιθανότατα θα αφήσει εντύπωση διαρκείας, πρώτα απ' όλα επειδή είναι κάτι διαφορετικό.

Ακολουθώντας το βιογραφικό σας αντί να το διαβάσετε, οι υπεύθυνοι πρόσληψης θα είναι πιο πιθανό να σας θυμούνται όταν έρθει η ώρα να προσλάβετε έναν νέο υποψήφιο. Ακολουθούν ορισμένοι λόγοι για να επιλέξετε ένα βιογραφικό βίντεο:   

  • Αναδεικνύει ορισμένες δεξιότητές σου όπως είναι η δημιουργικότητα, η εμφάνιση ή η ευχέρεια λόγου, για τομείς όπως: υποκριτική, εκπαίδευση, τέχνη, τηλεόραση, ψηφιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, επικοινωνία και διαφήμιση, μάρκετινγκ κ.λπ.
  • Θα δώσει προβάδισμα στην αίτησή σου σε σχέση με άλλων υποψηφίων που πιθανώς να χρησιμοποιούν έναν παραδοσιακό τρόπο υποβολής αίτησης για αυτήν την εργασία. 
  • Θα μπορέσεις να αξιοποιήσεις την προσωπικότητά και το στυλ σου στην επικοινωνία σου με τους ανθρώπους γενικά.
  • Εάν έχεις πολύ πλούσιο βιογραφικό, ένα βίντεο θα σε βοηθήσει να συνοψίσεις τις βασικές πληροφορίες με ευχάριστο τρόπο.
  • Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, είσαι βέβαιος ότι οι υπεύθυνοι προσλήψεων δεν θα βαρεθούν ξεφυλλίζοντας ένα βιογραφικό 3 σελίδων, αλλά θα εκπλαγούν ευχάριστα, πράγμα που θα σου εξασφαλίσει μια καλή θέση στη λίστα με τους κατάλληλους υποψηφίους για τη θέση.

 

Συμβουλές για να δημιουργήσεις το δικό σου βιογραφικό σε μορφή βίντεο

Κάθε καλό βιογραφικό πρέπει να έχει μια πολύ καλά καθορισμένη δομή και προφίλ που να αναδεικνύει τα ταλέντα και τις ικανότητές σου, έτσι ώστε να προσελκύει την προσοχή του αναγνώστη. Το ίδιο ισχύει και για το βίντεο που θα πάρει τη θέση του βιογραφικού. Ένα αποτελεσματικό βιογραφικό διαρκεί μεταξύ 30 δευτερόλεπτων και δύο λεπτών, οπότε είναι σημαντικό να βεβαιωθείς μεταφέρεις μέσα στα σωστά χρονικά πλαίσια το μήνυμα που θέλεις. 

 

1) Σύντομο και στοχευμένο

Προσπάθησε όσο το δυνατόν περισσότερο να μην παρατείνεις τις πληροφορίες με λεπτομέρειες που μπορούν να παραλειφθούν. Δείξε στον υπεύθυνο πρόσληψης ότι γνωρίζεις πώς να επικοινωνείς ακριβώς αυτό που πρέπει και στο χρόνο που πρέπει. Αφηγήσου την ιστορία σου σύντομα και αντικειμενικά, φτάνοντας γρήγορα στο θέμα, χωρίς να φορτώνεις το βίντεο με περιττές πληροφορίες. Έτσι θα αποφύγεις να προκαλέσεις βαρεμάρα στον υπεύθυνο προσλήψεων και δεν θα σταματήσει το βίντεο πριν ακόμα φτάσει στην ενδιαφέρουσα πλευρά του.

 

2) Γνώρισε τους αποδέκτες

Οι πληροφορίες στο βίντεό σου πρέπει να αφορούν το κοινό που θα το παρακολουθήσει. Στην πραγματικότητα, ένα βιογραφικό βίντεο είναι σαν ένα βάθρο πάνω από το οποίο πρέπει να «πουλήσεις» τις δεξιότητές σου και την εμπειρία σου  και να πείσεις τους αποδέκτες του ότι είσαι το άτομο που χρειάζονται. Ανάλογα με τη βιομηχανία και την εταιρεία-στόχο, βεβαιώσου ότι έχεις υπόψη σου τι ψάχνουν, πριν αποφασίσεις τι είδους πληροφορίες θα μοιραστείς μαζί τους και τι τόνο ή φωνητική απόχρωση θα χρησιμοποιήσει.

 

3) Ντύσου κατάλληλα

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η παροιμία «Τα ρούχα δεν κάνουν τον παπά» δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Επομένως, είναι σημαντικό το πώς εμφανίζεσαι μπροστά στην κάμερα. Προσπάθησε να αντιμετωπίσεις το  βίντεο σαν συνέντευξη και ντύσου ανάλογα. 

 

4) Μίλα σταθερά και καθαρά

Όταν απευθύνεσαι στην κάμερα, βεβαιώσου ότι μιλάς αργά, δυνατά και καθαρά, έτσι ώστε ο υπεύθυνος προσλήψεων να καταλαβαίνει όλα όσα λες. Επίσης, προσπάθησε να κάνεις την εγγραφή σε ένα ήσυχο δωμάτιο, όπου δεν υπάρχει κάποιος θόρυβος στο βάθος που θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή από το μήνυμά σου. Με αυτόν τον τρόπο, θα είσαι βέβαιος ότι η φωνή σου μπορεί να ακουστεί καθαρά.

 

5) Βρες ένα ωραίο φόντο

Θα πρέπει να δώσεις προσοχή στα στοιχεία τους που βρίσκονται πίσω σου και θα εμφανίζονται στο βίντεο. Βεβαιώσου ότι φαίνεται τακτοποιημένο και καθαρό, ακόμη και μινιμαλιστικό. Επίσης, βεβαιώσου ότι ο φωτισμός είναι καλός. Μια σκιά που κρύβει το μισό πρόσωπό σου μπορεί να αποσπάσει την προσοχή.

 

6) Ετοίμασε ένα σενάριο

Είναι σημαντικό να φαίνεσαι φυσικός , χωρίς κολακευτικό ύφος, αλλά είναι μάλλον ακόμη πιο σημαντικό να γνωρίζεις ακριβώς τι θέλεις να μεταφέρεις και πώς θα το κάνεις. Αν θέλεις το βιογραφικό σου να ακούγεται πιο επικοινωνιακό, μπορείς να αναφερθείς σε συγκεκριμένες δεξιότητες, εμπειρίες και προσόντα σε μια λίστα, την οποία μπορείς αργότερα να αναπτύξεις στην εγγραφή. Εάν προτιμάς να ακούγεσαι δομημένος, προετοιμασμένος και «φρεσκογυαλισμένος», μπορείς να προσπαθήσεις να γράψεις όλα όσα θέλεις να μεταφέρεις και στη συνέχεια να τα βελτιώσεις κατά την εγγραφή. Είναι όμως  σημαντικό να μην διαβάζεις απευθείας από το σενάριο ή το βιογραφικό σου, καθώς κάτι τέτοιο θα καθιστούσε την αφήγηση βαρετή. 

 

Συμπέρασμα

Ακόμα κι αν ένα βιογραφικό σε μορφή βίντεο δεν είναι απολύτως απαραίτητο για όλους τους υποψηφίους, αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο για να προσελκύσεις την προσοχή των υπεύθυνων για τις προσλήψεις και να ξεχωρίσεις στην αγορά εργασίας. Είναι σημαντικό να είναι δομημένο και να αποπνέει επαγγελματισμό, να είναι σύντομο και στοχευμένο και φυσικά να είναι ενδιαφέρον ώστε να το παρακολουθήσει κανείς.