Οι κωδικοί QR δεν είναι μια νέα ιδέα. Σίγουρα τους έχετε δει στα προϊόντα που αγοράζετε, ίσως σε επαγγελματικές κάρτες ή ακόμα και σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάθε είδους σκοπούς, όπως και για το βιογραφικό σας.

Για όσους αναζητούν εργασία, ένας κωδικός QR σας επιτρέπει να περιλαμβάνετε περισσότερες πληροφορίες για τον εαυτό σας, χωρίς να χρειάζεται να τις γράψετε σε μορφή κειμένου. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε το βιογραφικό σας πιο ενδιαφέρον και διαδραστικό.


Τι είναι οι κωδικοί QR;

 

Οι κώδικες γρήγορης απόκρισης (Quick Response) είναι δισδιάστατοι γραμμικοί κώδικες που μπορούν να διαβαστούν από μια οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή, εξοπλισμένη με μια εφαρμογή ανάγνωσης κώδικα - scanner. Μόλις σαρωθεί ο κωδικός QR, η διεύθυνση Ιστού που είναι ενσωματωμένη στην εικόνα εμφανίζεται στο πρόγραμμα περιήγησης και στέλνει δεδομένα στη συσκευή που παρέχουν ένα ξεχωριστό σύνολο πληροφοριών μόλις κάνει κλικ στον σύνδεσμο.

Εάν θέλετε να επεκτείνετε τις λεπτομέρειες που περιλαμβάνονται στο βιογραφικό σας, ο κωδικός QR σας μπορεί να κατευθύνει τους αναγνώστες σε μια εκτεταμένη έκδοση του βιογραφικού σας, σε ένα διαδικτυακό προφίλ ή στο χαρτοφυλάκιό σας με δείγματα προηγούμενης εργασίας.

Υπάρχουν αρκετοί ιστότοποι που μπορούν να μετατρέψουν μια τυπική διεύθυνση URL σε κώδικα QR. Αφού μετατραπεί, μπορείτε να κάνετε λήψη του αρχείου εικόνας QR και στη συνέχεια να το επισυνάψετε στην υπογραφή του email σας, να το ανεβάσετε ως φωτογραφία προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να το εκτυπώσετε ή να το δημοσιεύσετε σε μια τοποθεσία στο διαδίκτυο. Ορισμένοι ιστότοποι μετατροπής QR μπορούν επίσης να κωδικοποιήσουν χάρτες, κείμενο, αριθμούς τηλεφώνου ή ροές RSS.


Γιατί να συμπεριλάβετε έναν κωδικό QR στο βιογραφικό σας

 

Γενικότερα είναι καλό να μην έχετε ένα μεγάλο βιογραφικό σημείωμα που ξεπερνά τις 2 σελίδες, σε περίπτωση όμως που υπάρχουν πολλά στοιχεία στο βιογραφικό σας που θα θέλατε να αναφέρετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν κωδικό QR και ο υπεύθυνος πρόσληψης να δει μέσα από τον κωδικό περισσότερες πληροφορρίες για εσάς. 

Οι άνθρωποι που αναζητούν εργασία επενδύουν σε κωδικούς QR για να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους υποψηφίους. Οι κωδικοί μπορούν εύκολα να σαρωθούν με ένα έξυπνο τηλέφωνο ή τάμπλετ και ο χρήστης μεταφέρεται στο προφίλ του LinkedIn, στον ιστότοπο ή σε άλλα στοιχεία επικοινωνίας. Τα κυριότερα οφέλη ενός κωδικού QR στο βιογραφικό σας είναι:

 

- Βιογραφικό που ξεχωρίζει: Οι υπεύθυνοι προσλήψεων που θα δουν τον κωδικό QR στο βιογραφικό σας σίγουρα θα να το σαρώσουν για να μάθουν περισσότερα για εσάς. Η προσέλκυση της προσοχής του εργοδότη μπορεί να τον οδηγήσει να διαβάσει ολόκληρο το έγγραφο, εκτός από τις άλλες λεπτομέρειες που περιλαμβάνονται στον κώδικα, κάτι που μπορεί να τον εντυπωσιάσει και να κάνει το βιογραφικό σας πιο αξέχαστο.
- Γνωρίζετε εάν ο εργοδότης σας «τσέκαρε»: Οι περισσότεροι κωδικοί QR μπορούν να σας συνδέσουν με επαγγελματικό λογισμικό παρακολούθησης σάρωσης ή εργαλεία διαχείρισης που σας ειδοποιούν όταν κάποιος σαρώνει τον κωδικό σας. Μπορεί να λάβετε ένα μήνυμα κειμένου ή ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα σας ενημερώνει ποιος άνοιξε το έγγραφο και πότε για να επιβεβαιώσετε ότι ο υπεύθυνος προσλήψεων εξέτασε το βιογραφικό σας και θέλει να μάθει περισσότερα για εσάς.
- Περισσότερη πληροφορία: Εάν έχετε εκτεταμένη εμπειρία σχετικά με τον ρόλο που πιστεύετε ότι σας κάνει πιο πολύτιμο υποψήφιο, ένα QR μπορεί να επιδείξει αυτές τις δυνατότητες ενώ παράλληλα εξοικονομεί χώρο στο έγγραφο. Μπορείτε να συνδέσετε τον υπεύθυνο προσλήψεων με σχετικά δείγματα της δουλειάς σας, μια πιο λεπτομερή συνοδευτική επιστολή ή ένα βίντεο που παρουσιάζει τον εαυτό σας.
- Εμφάνιση των τεχνικών σας δεξιοτήτων: Η συμπερίληψη ενός κωδικού QR είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να δείξετε στον υπεύθυνο προσλήψεων ότι είστε πρόθυμοι να προσαρμοστείτε σε διαφορετικά τεχνικά εργαλεία και συστήματα λογισμικού στον ρόλο. Αυτό μπορεί να εντυπωσιάσει τους διευθυντές προσλήψεων, ειδικά εάν αναζητούν υποψηφίους με προηγμένες τεχνικές γνώσεις και ικανότητες.

 

Πρόσφατες πληροφορίες για τις συνεντεύξεις

Θετική εμπειρία
Αποδέχτηκα την προσφορά
05/12/2022
Θετική εμπειρία
Δεν έχει ληφθεί καμία προσφορά
04/12/2022


Πως να δημιουργήσετε έναν κωδικό QR

Είναι πολύ εύκολη η δημιουργία κωδικού QR. Στην ουσία αυτό που χρειάζεστε είναι μία online ιστοσελίδα που μπορεί να παράγει κωδικούς. Στη συνέχεια κάνετε paste το link από το προφίλ σας στο linkedin και σας εμφανίζει αμέσως τον κωδικό. Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα να αποθηκεύσετε τον κωδικό ως αρχείο εικόνας και να τον προσαρμόσετε μετά στο βιογραφικό σας δίπλα από τα στοιχεία επικοινωνίας.

Φυσικά, σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι θα πρέπει να ελέγξετε τον κωδικό QR πριν τον στείλετε.

Pro Tip: Συμπεριλάβετε μια σύντομη λεζάντα που εξηγεί που οδηγεί ο κωδικός QR.

 


Πότε να αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε κωδικό QR

 

Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι που θα πρέπει να σας κάνουν να αποφύγετε τον κωδικό QR στο βιογραφικό σας:

 

1. Εάν το βιογραφικό σας είναι ακριβώς ίδιο με την σελίδα που έχετε στο LinkedIn. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι υπεύθυνοι προσλήψεων μπορεί να χρειαστεί να ελέγξουν μεγάλο όγκο βιογραφικών οπότε, θα πρέπει το βιογραφικό σας να είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να εντοπίζονται οι πιο σχετικές και σημαντικές πληροφορίες. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα είναι ευχάριστο για τον υπεύθυνο πρόσληψης να διαβάσει το βιογραφικό σας και μετά σκανάροντας τον κωδικό να βλέπει μία σελίδα πάλι με ίδιο περιεχόμενο, διότι θα νιώσουν ότι έχουν σπαταλήσει το χρόνο τους. 
2. Εάν θέλετε να στείλετε το βιογραφικό σας σε μία επιχείρηση που γνωρίζετε ότι δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.


Συμπέρασμα

Ένας κωδικός QR στο βιογραφικό σας είναι ένας καλός τρόπος για να βοηθήσετε τους υπεύθυνους προσλήψεων να δουν ότι είστε ένα καινοτόμο και προνοητικό άτομο. Εξασφαλίζει, επίσης, ότι μπορούν να βρουν όλα τα στοιχεία σας γρήγορα και αποτελεσματικά! Είναι σημαντικό ότι μπορείτε να δημιουργήσετε έναν τέτοιον κωδικό εύκολα και γρήγορα, αλλά σίγουρα θα πρέπει να θυμάστε ότι δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις περιπτώσεις.