Skill set είναι το σύνολο των γνώσεων, των δεξιοτήτων και ικανοτήτων που έχετε αποκτήσει μέσω εκπαίδευσης, εργασιακής εμπειρίας και άλλων δραστηριοτήτων σας. Ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο βρίσκεστε (ή επιθυμείτε να βρεθείτε) ο στόχος είναι να προσφέρετε αξία. Ο κατάλληλος συνδυασμός των τεχνικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών σας αποτελεί κλειδί για την επαγγελματική σας επιτυχία.

Για να το πετύχετε αυτό πρέπει να έχετε ένα δυνατό σύνολο δεξιοτήτων. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε τις απαραίτητες δεξιότητες που πρέπει να αναφέρετε στο βιογραφικό σας.


Προσδιορίστε τις πιο σημαντικές δεξιότητές σας

 

Όταν αναζητάτε εργασία, καλό είναι να επισημαίνετε τις ισχυρότερες, και πιο σχετικές δεξιότητές σας στο βιογραφικό σας. Αυτό θα δείξει στους εργοδότες ότι είστε ένας εξαιρετικός υποψήφιος για εκείνους.

Εάν δεν είστε σίγουροι ποιες δεξιότητες θα πρέπει να συμπεριλάβετε, σκεφτείτε τις προηγούμενες εμπειρίες σας. Για παράδειγμα, που έχετε διαπρέψει; Ποιο θα λέγατε ότι αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμα σας;

Ακολουθούν μερικά κριτήρια με τα οποία μπορείτε να προσδιορίσετε τις πιο σημαντικές δεξιότητές σας:

- Ανατρέξτε στα προηγούμενα επιτεύγματά σας

Αναλογιστείτε έργα στα οποία έχετε εργαστεί και τα αποτελέσματα που φέρατε. Εάν λάβατε ποτέ αναγνώριση ή σας επιβράβευσαν για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου, οι δεξιότητές σας είναι που σας βοήθησαν να φτάσετε σε αυτό το επίτευγμα. Σκεφτείτε ποια προσωπικά ταλέντα ή χαρακτηριστικά σας βοήθησαν να σημειώσετε αυτές τις επιτυχίες.

- Κάντε μια λίστα με τις δραστηριότητες που σας αρέσουν

Τα ενδιαφέροντα και οι δραστηριότητες που εξασκείτε μπορεί να φανούν χρήσιμα στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας σας. Εάν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που απολαμβάνετε στην προσωπική σας ζωή, σκεφτείτε πως θα μπορούσε να συσχετιστεί με το ρόλο σας στη δουλειά σας.

Αφού προσδιορίσετε τις δεξιότητες στις οποίες απολαμβάνετε και έχετε εμπειρία, μπορείτε να αποφασίσετε πώς να αναπτύξετε περαιτέρω αυτές τις δεξιότητες και να καλλιεργήσετε τυχόν τομείς στους οποίους δεν αισθάνεστε τόσο σίγουροι.

- Ζητήστε feedback από πρώην συναδέλφους ή φίλους.

Μερικές φορές είναι δύσκολο να εντοπίσετε τα δικά σας δυνατά σημεία, επομένως απευθυνθείτε σε έναν συνάδελφο ή φίλο.  Επικοινωνήστε ανθρώπους που συνεργάστηκαν στενά μαζί σας. Εάν είστε νέοι στον επαγγελματικό κόσμο, που σας γνωρίζουν καλά ή κάποιον που θεωρείτε μέντορα. Αν και οι απαντήσεις μπορεί να μην είναι πάντα θετικές, λάβετε υπόψη κάθε κριτική, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε πως σας βλέπουν οι άλλοι και ποιες δεξιότητες να καλλιεργήσετε στο μέλλον.

- Ρωτήστε επαγγελματίες του χώρου.

Εάν δυσκολεύεστε να προσδιορίσετε ποιες δεξιότητες ενδιαφέρεται να δει ένας εργοδότης, εξετάστε το ενδεχόμενο να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία που εργάζεται ήδη στον κλάδο ή σε θέση παρόμοια με αυτήν για την οποία θέλετε να υποβάλετε αίτηση. Μάθετε ποιες δεξιότητες θεωρούν πιο σημαντικές και εντοπίστε ποιες ευθυγραμμίζονται με τις δικές σας.

 

Πρόσφατες πληροφορίες για τις συνεντεύξεις


Τύποι δεξιοτήτων

 

Υπάρχουν άπειρες δεξιότητες που μπορείτε να συμπεριλάβετε σε οποιοδήποτε βιογραφικό, όμως θα πρέπει να αποφασίσετε ποιες είναι οι πιο αποτελεσματικές για το ρόλο τον οποίο διεκδικείτε. Υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι δεξιοτήτων που απαιτεί κάθε δουλειά. Αυτοί είναι:

• - Soft skills ή διαφοερικά «people skills», τα οποία αφορούν τις διαπροσωπικές δεξιότητες. Σχετίζονται με την προσωπικότητα και την ικανότητα ενός ατόμου να συνεργάζεται με άλλους. Είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν, ωστόσο μπορούν να φανούν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης.
• - Hard skills είναι συγκεκριμένες γνώσεις και ικανότητες που απαιτούνται για μια εργασία. Είναι ποσοτικοποιήσιμες και διδάξιμες και μπορούν εύκολα να καταχωρηθούν στο βιογραφικό.
• - Μεταβιβάσιμες δεξιότητες, οι οποίες εφαρμόζονται σε πολλούς διαφορετικούς τομείς σταδιοδρομίας και περιλαμβάνουν ήπιες δεξιότητες όπως η κριτική σκέψη και η επίλυση προβλημάτων ή τεχνικές όπως η γνώση χρήσης Η/ Υ και προγραμματισμού.
• - Ειδικές δεξιότητες απασχόλησης, δηλαδή δεξιότητες απαραίτητες για μια συγκεκριμένη θέση. Είναι οι δεξιότητες που χρειάζεστε για να εκτελέσετε τα καθήκοντα που απαιτεί η εργασία σας. Για παράδειγμα, ένας προγραμματιστής πρέπει να ξέρει πως να γράφει κώδικα υπολογιστή.

 

Συμβουλές για να αναπτύξετε ένα δυνατό skill set

 

 

Στη σημερινή ανταγωνιστική αγορά εργασίας, είναι πολύ σημαντικό να μπορείτε να μαθαίνετε και να αναπτύσσεστε συνεχώς, ειδικά εάν η καριέρα σας αποτελεί προτεραιότητα. Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να συνεχίσετε να εξελίσετε την καριέρα σας και να αναπτύσσετε τις δεξιότητές σας.

Θέστε στόχους για τον εαυτό σας. Ο καθορισμός συγκεκριμένων στόχων σάς βοηθά να παραμένετε σε καλό δρόμο σχετικά με την εξέλιξη της καριέρας σας. Βεβαιωθείτε ότι οι στόχοι σας είναι μετρήσιμοι, επιτεύξιμοι και σχετικοί με το επάγγελμα και τις προσδοκίες σας. Στη συνέχεια, σκεφτείτε να φτιάξετε ένα χρονοδιάγραμμα επίτευξης στόχων, ορίζοντας ημερομηνία έναρξης και λήξης, καθώς και μικρότερους στόχους που θα πρέπει να επιτυγχάνετε στην πορεία.

Παρακολουθήστε μαθήματα συνεχούς εκπαίδευσης και προγράμματα κατάρτισης σε τομείς που σχετίζονται με το αντικείμενό σας. Οι κλάδοι, τα επαγγέλματα και οι ρόλοι αλλάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα σήμερα. Η συνεχής μάθηση αυξάνει τις ευκαιρίες που έχετε στη διάθεσή σας στην αγορά εργασίας και διασφαλίζει ότι τα προσόντα και οι δεξιότητές σας παραμένουν ενημερωμένα με τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες και απαιτήσεις.

Βρείτε έναν μέντορα

Η συνεχής εξέλιξη και βελτίωση των δεξιοτήτων σας μπορεί να επιτευχθεί αν έχετε κάποιον στη γωνιά σας. Κάποιος που θα σας κρατήσει υπεύθυνους και θα σας προσφέρει τα θεμέλια για επιτυχία. Ένας καλός μέντορας θα σας βοηθήσει και θα σας παρέχει καθοδήγηση και κατεύθυνση στους τομείς της ανάπτυξής σας. Σκεφτείτε ποιοι θέλετε να γίνετε και αναζητήστε έναν μέντορα, ο οποίος είναι δυνατός σε αυτό το σύνολο δεξιοτήτων.


Συμπέρασμα

 

 

Η ανάπτυξη ενός skill set είναι μια δραστηριότητα όπου κάποιος κάνει αξιολόγηση των ταλέντων και των προσόντων του και προσδιορίζει τι χρειάζεται να μάθει ή να βελτιώσει προκειμένου να είναι πιο επιτυχημένος στην τρέχουσα θέση ή σε πιθανές μελλοντικές θέσεις εργασίας. Αναρωτηθείτε τι άνθρωπος θέλετε να γίνετε και ποιες δεξιότητες απαιτούνται για να επιτύχετε στον τομέα που έχετε διαλέξει.