Η εύρεση εργασίας για πολλούς είναι μια διαδικασία «πονοκέφαλος», ειδικά για τις νέες γενεές. Για τους νέους ανθρώπους είναι ένα στάδιο της ζωής τους αρκετά αγχωτικό, καθώς πρέπει να βρουν από μόνοι τους τον τρόπο να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Όλοι μας έχουμε περάσει από αυτή την περίοδο και σίγουρα μπορούμε να ταυτιστούμε. Σαφώς, είναι σημαντικό να εργάζεσαι, αλλά το σημαντικότερο είναι να εργάζεσαι κάπου που αισθάνεσαι καλά και μπορείς να κάνεις αυτό που αγαπάς. Γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζεις τι αναζητάς σε μια εργασία, πριν βρεθείς στην θέση να αναζητήσεις μία.

 

Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι θα πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαροι στόχοι για το επαγγελματικό σου μέλλον και να τους κυνηγάς, ακόμα κι αν τα πράγματα δεν είναι όπως τα θέλεις. Είναι συχνό το φαινόμενο να υπάρχει ενθουσιασμός με «ευκαιρίες» εργασίας, οι οποίες είναι κάτι διαφορετικό από ότι δείχνουν ή να βρίσκεσαι σε μια θέση εργασίας που δεν είσαι ευχαριστημένος. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζεις πως πρέπει να σταθείς στην αγορά εργασίας, ώστε να καταφέρεις να βγεις νικητής από την μάχη του ανταγωνισμού και να πετύχεις τους στόχους σου.

 

Είναι γνωστό ότι τον τελευταίο χρόνο, λόγω της πανδημίας και των μέτρων για την αντιμετώπιση του COVID-19, ο επαγγελματικός τομέας έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό. Το αποτέλεσμα, είναι ακόμα περισσότερες δυσκολίες για την επαγγελματική αποκατάσταση των ανθρώπων, και τις επιχειρήσεις γενικότερα, αφού οι περισσότερες πόρτες παραμένουν κλειστές. Στις δύσκολες ημέρες, όπως οι σημερινές, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμόζονται στις αλλαγές που έρχονται για να επιβιώσουν. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι και οι αναζητούντες εργασία. Το διαδίκτυο έχει καθοριστικό ρόλο σε αυτό.

 

 

Η χρήση της τεχνολογίας και του διαδικτύου είναι υψίστης σημασίας για την αγορά σήμερα. Μπορεί να καλύψει το κενό ζήτησης και προσφοράς εργασίας, μεταξύ εργοδοτών και των εργαζομένων. Οι νέες ευκαιρίες που μας ανοίγει το διαδίκτυο δεν σημαίνει ότι κάνουν τη διαδικασία εύρεσης εργασίας ευκολότερη, αλλά πιο προσβάσιμη. Ο ανταγωνισμός ακόμα υπάρχει και πάντα θα υπάρχει. Πώς όμως μπορεί να είναι κανείς ανταγωνιστικός στην αναζήτηση εργασίας; Σε αυτό το άρθρο θα εστιάσουμε στην πλευρά  του εργαζομένου και θα σε βοηθήσουμε να μάθεις ποιες είναι οι καλύτερες πρακτικές με τις οποίες μπορείς να βρεις ευκολότερα τη θέση που επιθυμείς. Πιάσε χαρτί και στυλό γιατί ξεκινάμε!

 

Πως να ξεκινήσεις την αναζήτηση εργασίας

Για να μπεις δυναμικά σε αυτό το παιχνίδι, θα πρέπει να ακολουθείς κάποιους κανόνες, με τους οποίους θα συμβαδίσεις ομαλά σε όλη τη διαδικασία, χωρίς «σκαμπανεβάσματα» και λάθη.

 

Κανόνας πρώτος: Μην απογοητεύεσαι!

Να θυμάσαι ότι η διαδικασία εύρεσης εργασίας είναι απαιτητικό άθλημα και θέλει σκληρό στομάχι. Δεν υπάρχει χώρος για ευαισθησίες και στεναχώριες. Η απόρριψη είναι σίγουρη και μπορεί να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας σου. Το ότι δεν σε επέλεξαν δεν σημαίνει ότι δεν είσαι καλός, αλλά ότι δεν είσαι ο καταλληλότερος για αυτή την θέση. Αργά ή γρήγορα θα έρθει η ευκαιρία όπου θα είσαι ο Νο 1 υποψήφιος. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις, είναι μια βαθιά ανάσα και «βουρ στον πατσά»!

 

Κανόνας δεύτερος: Οι ευκαιρίες δεν τελειώνουν ποτέ!

Πάντα υπάρχουν εργοδότες που αναζητούν άτομα με τις δικές σου δεξιότητες και χαρακτηριστικά, στο αντικείμενο που ξέρεις. Μην μπεις ποτέ στην διαδικασία να σκεφτείς ότι έχεις εξαντλήσει όλες ευκαιρίες εργασίας στο αντικείμενο που αναζητάς. Η ζήτηση ανανεώνεται διαρκώς και δεν τελειώνει ποτέ. Υπάρχουν πάντα ευκαιρίες και το ότι δεν τις βλέπεις, δεν σημαίνει ότι δεν είναι εκεί. Πρέπει να είσαι υπομονετικός και να μάθεις να ψάχνεις σωστά.

 

Κανόνας τρίτος: Μην επαναπαύεσαι!

Το ότι περιμένεις απάντηση από μια εταιρεία δεν σημαίνει ότι αυτή θα είναι θετική ή ότι «δεν υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές». Για αυτό μην παραμένεις παθητικός στο μεσοδιάστημα. Στείλε και αλλού το βιογραφικό σου. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να είναι συνεχόμενη και ακατάπαυστη, και οι εργοδότες το γνωρίζουν καλά. Στην τελική ανάλυση, αν δεν διερευνήσεις μεταξύ των προοπτικών σου, δεν θα ξέρεις ποια είναι η καλύτερη για σένα. Στην χειρότερη ανάλυση, μπορείς κι εσύ να απορρίψεις μια θέση.

 

Συμβουλές για να βρεις τη θέση εργασίας που ψάχνεις

Η διαδικασία πρόσληψης είναι μια αμφίδρομη διαδικασία.  Δεν πρέπει απλά να σε εγκρίνει ο εργοδότης, αλλά και το αντίστροφο. Θα πρέπει να ξέρεις να επιλέγεις με τρόπο συνετό και εσύ τον εργοδότη σου. Αλλιώς πως ξέρεις ότι μια εταιρεία σου ταιριάζει; Παρακάτω, θα αναλύσουμε κάποια βασικά tips για να μάθεις να επιλέγεις την εργασία σου.

 

Προσδιόρισε τι έχει αξία για σένα

Θα πρέπει σε πρώτη φάση να κάνεις μια σύσκεψη με τον εαυτό σου και να βρεις τι είναι αυτό που έχει περισσότερη αξία για σένα Ποιες είναι οι αξίες σου, ποιες είναι οι φιλοδοξίες και τα όνειρα σου, τι επιζητάς από έναν εργοδότη; Όλα αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να έχεις ξεκαθαρίσει στο μυαλό σου.

 

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζεις τι εκτιμάς σε μια εργασία. Ποια χαρακτηριστικά είναι αυτά που θα σε κάνουν ευχαριστημένο; Θέλεις υψηλές απολαβές; Ευχάριστο περιβάλλον; Ελεύθερο ωράριο; Για να ξεκαθαρίσεις τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που επιζητάς, δημιούργησε μια λίστα από αυτά και κατέταξε τα με σειρά προτεραιότητας. Κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας θα αντιληφθείς τι είναι αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία για σένα. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να εφαρμόζεται τακτικά, καθώς ανάλογα με ανέλιξη του ατόμου και την εκάστοτε κατάσταση, οι προτεραιότητες αλλάζουν. Έτσι, θα μπορείς να στοχεύσεις καλύτερα της θέσεις εργασίας που σου ταιριάζουν. 

 

Αξιολόγησε το εργασιακό σου περιβάλλον

Σε συνέχεια με τα παραπάνω, θα πρέπει να είσαι έτοιμος να αξιολογήσεις το εργασιακό περιβάλλον της ενδιαφερόμενης εταιρείας. Σε αυτό βοηθάει η προετοιμασία από το σπίτι. Φρόντισε να ερευνήσεις το εργασιακό περιβάλλον της εταιρείας όσο το δυνατόν περισσότερο, ακόμα και αν αυτό απαιτεί να γίνει κατά την διάρκεια της συνέντευξης. Υποστηρίζει η εταιρεία τις ίδιες αξίες με σένα; Είναι ανταγωνιστικό το περιβάλλον; Υπάρχει αναγνώριση και εξέλιξη; Όλα αυτά είναι κομμάτια της κουλτούρας μιας εταιρείας και θα σε βοηθήσουν να πάρεις την σωστή απόφαση.

 

Ακόμα, τα πρακτικά στοιχεία είναι υψηλής σημαντικότητας για να ξέρεις αν η συγκεκριμένη ευκαιρία ταιριάζει σε σένα. Αυτά περιλαμβάνουν το μέγεθος της εταιρείας, τα περιθώρια ανέλιξης, την δομή αυτής κ.α.

 

Κάνε ερωτήσεις στον υπεύθυνο πρόσληψης!

Μην παρασύρεσαι από τον ανταγωνισμό! Σε μια ευκαιρία εργασίας υπάρχει ίση κατανομή «εξουσίας». Όσο χρειάζεσαι τον εργοδότη, άλλο τόσο χρειάζεται και εκείνος συνεργάτη. Θα πρέπει να και από τις δύο πλευρές να υπάρχει ενδιαφέρον για να υπάρξει μια επιτυχημένη «σχέση» συνεργασίας. Αυτό το γνωρίζει καλά ο συνεντευκτής και πάντα παραμένει – θα πρέπει να παραμένει – διαθέσιμος για να καλύψει κάθε ανησυχία σου. Ούτως ή άλλως, η συνέντευξη είναι η πρώτη γνωριμία. Μην διστάσεις να ρωτήσεις οτιδήποτε!

 

Για να έχεις μια επιτυχημένη συνέντευξη και πρώτη εικόνα, θα πρέπει να κάνεις μια προσωπική προετοιμασία. Όπως και στις διαπραγματεύσεις, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, η προετοιμασία είναι σημαντική. Φρόντισε να κάνεις τις κατάλληλες ερωτήσεις για να μάθεις ότι σε απασχολεί για τον οργανισμό που σε ενδιαφέρει. Αντίστοιχα, προετοίμασε τον εαυτό σου για ορισμένες ερωτήσεις που θα δεχθείς. Φυσικά, δεν μπορείς να προβλέψεις κάθε ερώτηση, αλλά ερωτήσεις όπως αδύναμα και δυνατά σημεία, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, διαθεσιμότητα κ.α. θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα. Με αυτό τον τρόπο θα είσαι ετοιμόλογος και θα έχεις μια πολύ θετική πρώτη εικόνα.

 

Καλά όλα αυτά, αλλά πως μπορεί κανείς να προσελκύσει μια εταιρεία; Παρακάτω, θα αναλύσουμε πως μπορείς να είσαι ανταγωνιστικός στην αγορά εργασίας, και να βρεις ευκολότερα τις ευκαιρίες που ψάχνεις.

 

Περιποιήσου το βιογραφικό σου.

Αυτονόητο σωστά; Από ότι φαίνεται δεν είναι! Δεν αναφερόμαστε μόνο σε γραμματικά λάθη ή απροσεξίες, αλλά στην συνολική εικόνα.  Είναι εκπληκτικό το ποσοστό των ανθρώπων – και εγώ μέσα – που στερούνται ένα αξιόλογο βιογραφικό. Αν δεν γνωρίζεις τις αρχές για ένα σωστό βιογραφικό, ψάξε για οδηγούς στο διαδίκτυο και περιποιήσου το βιογραφικό σου στο έπακρο. Μην ξεχνάς ότι από το βιογραφικό σου σε αντιπροσωπεύει και ο υπεύθυνος προσλήψεων μέσα από αυτό θα δημιουργήσει μια εικόνα για ‘σένα. Θα πήγαινες σε συνέντευξή με φόρμα; Τότε, γιατί να πάει ο «αντιπρόσωπος» σου;

 

Αν έχεις ένα σωστό βιογραφικό δομικά και σε περιεχόμενο, φρόντισε να το προσαρμόσεις – εάν χρειάζεται – για την εκάστοτε θέση εργασίας. Εάν τα προσόντα σου δεν «χωράνε» μέσα στην προβλεπόμενη 1 σελίδα, ποτέ μην ξεπεράσεις το όριο. Προσάρμοσε το περιεχόμενο σου και διατήρησε μόνο την πιο σχετική με την θέση εργασίας πληροφορία.

 

Networking

Το networking (δικτύωση) είναι η πιο αξιόπιστη και αποδοτική πηγή για να βρεις εργασία. Στo networking, γνωστό και ως η «κρυφή αγορά» δεν προωθείται μια θέση εργασίας στο ευρύ κοινό, αλλά βασίζεται στο word of mouth από τον κύκλο των ανθρώπων που αναζητούν εργασία. Η δύναμη του networking είναι τεράστια και τα αποτελέσματα εκπληκτικά.

 

Δικτυώσου και κοινωνικοποιήσου σε κάθε ευκαιρία. Μην ντρέπεσαι να αναφέρεις ότι αναζητάς εργασία (με διακριτικό τρόπο) στους κύκλους γνωστών και φίλων, καθώς με αυτό τον τρόπο δηλώνεις ότι είσαι ανοιχτός σε προτάσεις συνεργασίας. Με αυτόν τον τρόπο θα είσαι top of mind για φίλους και συναδέλφους σε ευκαιρίες εργασίας. Σημείωσε ότι οι πιο σοβαρές επιχειρήσεις τείνουν να ακολουθούν την τακτική της «κρυφής αγοράς» καθώς έτσι μπορούν να βρουν πιο αξιόπιστους υποψήφιους.

 

Χρησιμοποίησε το διαδίκτυο

Στο διαδίκτυο θα βρεις  πληθώρα επιτυχημένων πλατφόρμων εύρεσης εργασίας, τα οποία λειτουργούν σαν διαμεσολαβητές μεταξύ αναζητούντων εργασίας και εργοδοτών, όπως το Poudouleveis.gr. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να στοχεύσεις σε εταιρείες που σε ενδιαφέρουν, εξασφαλίζοντας διαφάνεια και αξιοπιστία. Το διαδίκτυο πλέον προσφέρει αμέτρητης αξίας πληροφορία, επομένως αξίζει να το εκμεταλλευτείς.

 

Follow up

Όταν επικοινωνείς μια εταιρεία φρόντισε να το κάνεις με συνέπεια και οργάνωση. Μην μείνεις μόνο σε ένα απρόσωπο email. Κάνε Follow up με κάθε τρόπο που μπορείς (social media, email, τηλέφωνο) για να δείξεις το ενδιαφέρον σου και να εξασφαλίσεις ότι ο εργοδότης δεν έμεινε στο «διαβάστηκε». Επιπλέον, με τα follow ups μπορείς να ωθήσεις έναν πολυάσχολο εργοδότη να επιταχύνει τις διαδικασίες πρόσληψης και να σε έχει top of mind.

 

Κάνε καλή εντύπωση

Θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι ο υποψήφιος εργοδότης σου πιθανότατα έχει να ασχοληθεί με πολλούς από τους ανταγωνιστές σου. Για να ξεχωρίσεις δώσε βάση σε μια θετική πρώτη εντύπωση. Να είσαι συνεπής στην ώρα σου και να προσέξεις την εμφάνιση σου. Ομοίως, εάν μπορείς να διευκολύνεις με κάποιον τρόπο την δουλειά του εργοδότη σου (π.χ να αναλάβεις εσύ ένα follow up), θα έχει θετική επίδραση. Ωστόσο, μην αμελήσεις, πάνω από όλα, να είσαι ο εαυτός σου και να είσαι ειλικρινής. Όπως λέει η παροιμία «του ειλικρινή η μάνα δεν έκλαψε ποτέ»! Κανείς δεν εγγυάται ότι αν εφαρμόσεις αυτά θα εξασφαλίσεις την θέση, αλλά οι πιθανότητες θα είναι με το μέρος σου.