Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και στην Ελλάδα μια αύξηση ερωτήσεων προς τους υποψηφίους για μια θέση που δεν βγάζουν νόημα στο πρώτο άκουσμα. Ερωτήσεις φαινομενικά άσχετες και με το αντικείμενο της εταιρείας και με τη θέση εργασίας. Απρόσμενες ερωτήσεις όπως «αν γράφατε την αυτοβιογραφία σας, πώς θα τιτλοφορείτο;» ή «Πώς θα κατασκευάζατε/ αποσυναρμολογούσατε/ επιλύατε το Χ με όσον το δυνατόν λιγότερες κινήσεις;», μοιάζουν εντελώς παράλογες στον υποψήφιο. Τελικά όμως ποιον σκοπό εξυπηρετούν αυτές οι περίεργες ερωτήσεις και πώς είναι το βέλτιστο να απαντά ένας υποψήφιος σε αυτές;

 

Τι εξυπηρετούν

Αυτές οι περίεργες ερωτήσεις ως στόχο έχουν να δουν τις αντιδράσεις των υποψηφίων σε κάτι εντελώς απρόσμενο, την ικανότητά τους να μένουν ψύχραιμοι, καθώς και το κατά πόσο είναι ικανοί στην επίλυση προβλημάτων. Άλλωστε, οι άνθρωποι που σας παίρνουν συνέντευξη ξέρουν ότι έχετε προετοιμάσει κάποιες «σωστές» απαντήσεις για τις αναμενόμενες ερωτήσεις των συνεντεύξεων. Θέλουν να δουν, λοιπόν, πώς απαντάτε και σε ερωτήσεις «εκτός ύλης».

Ας δούμε κάποιες γενικές κατηγορίες για αυτές τις ερωτήσεις:

 

1. Προτιμάτε το Χ ή το Ψ;

Ερωτήσεις που πρέπει να διαλέξετε ανάμεσα σε δύο συναφείς επιλογές, λόγου χάρη σκύλος ή γάτα, desktop ή laptop, κοκ. Ερωτήσεις τέτοιου είδους ερευνούν, εκτός από την αντίδρασή σας στο απρόσμενο, την προσωπικότητά σας, το γούστο σας και τον τρόπο σκέψης σας.

 

2. Πόσες καρέκλες υπάρχουν στην Ελλάδα;

Ερωτήσεις που μοιάζουν εντελώς ανόητες, αλλά εξετάζουν τη λογική σας σκέψη. Προφανώς δεν περιμένει κανείς να γνωρίζετε ή να μπορείτε να υπολογίσετε επακριβώς πόσες καρέκλες υπάρχουν στην Ελλάδα/ πόσα Super Market υπάρχουν στην Αθήνα/ πόσες τηλεοράσεις χωρούν σε ένα ταξί κοκ. Ωστόσο, με το να μην τρομάξετε, να σκεφτείτε και να δώσετε μια απάντηση με αιτιολόγηση, έχετε επιτύχει τον στόχο σας.

 

3. Ηθικά διλήμματα

Πιο σπάνια μπορεί να σας τεθούν ερωτήσεις που αφορούν ηθικά διλήμματα. Σπάνια υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση, οπότε μη φοβάστε να απατήσετε. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι το διάσημο ηθικό δίλημμα με το τρένο.

 

4. Σκεφτείτε ότι θα έπρεπε να…

Ερωτήσεις που εμπεριέχουν υποθετικά σενάρια με προβλήματα προς επίλυση. Τα προβλήματα μπορεί να είναι ρεαλιστικά σενάρια, αλλά μπορεί να είναι και εντελώς σουρεαλιστικά (π.χ. «Πρέπει να αποσυναρμολογήσετε το ρολόι του τοίχου με τις λιγότερες δυνατές κινήσεις. Πείτε μου πώς θα το πράξετε»). Προφανώς, δεν υπάρχει ούτε εδώ σωστή ή λάθος απάντηση που να περιμένουν να γνωρίζετε, αλλά κυρίως μελετάται ο τρόπος σκέψης σας και η ικανότητα σας στην επίλυση προβλημάτων.

 

Πώς να απαντήσετε

Περίεργες ερωτήσεις σε μια συνέντευξη Τι σκοπό έχουν και πώς απαντάμε;

 

Ψυχραιμία

Ο αιφνιδιασμός και η αμηχανία είναι απολύτως κατανοητές αντιδράσεις εάν ρωτηθείτε κάτι τόσο μη αναμενόμενο. Πάρτε λίγα δευτερόλεπτα να επεξεργαστείτε την πληροφορία που ακούσατε, καθώς αν απαντήσετε παρορμητικά ίσως και να κάνετε λάθος ή να δείξετε ενόχληση.

Εάν δεν σας έρχεται τίποτε στο νου, ζητήστε λίγο χρόνο για να επεξεργαστείτε την ερώτηση και την απάντησή σας.

 

Ζητήστε διευκρινίσεις αν χρειαστεί

Μπορείτε να ζητήστε διευκρινίσεις σχετικά με την ερώτηση ή με το πρόβλημα που σας τίθεται, εφόσον δεν είστε βέβαιοι/-ες ότι το έχετε καταλάβει. Με αυτόν τον τρόπο η απάντησή σας θα είναι πιθανώς πιο εύστοχη και συγκροτημένη, καθώς θα κερδίσετε λίγο χρόνο και μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι έχετε καταλάβει.

Υ.Γ: Είναι προτιμότερο να ζητήσετε επεξηγήσεις σχετικά με την ερώτηση που σας έχει τεθεί παρά να απαντήσετε κάτι εκτός θέματος.

 

Συνδυάστε την απάντησή σας με τη θέση προς διεκδίκηση

Οι ερωτήσεις αυτές αποτελούν άλλη μια προσπάθεια από τη μεριά της εταιρείας να κατανοήσει κατά πόσο είστε το κατάλληλο άτομο για τη δουλειά. Επομένως, καθώς απαντάτε σε μια ερώτηση, προσπαθήστε να συμπεριλάβετε στην απάντησή σας μια δεξιότητα ή γνώση σας που να επιβεβαιώνει την καταλληλότητά σας για τη θέση. Πιο συγκεκριμένα, σε μια ερώτηση τύπου «Προτιμάτε τους σκύλους ή τις γάτες» που γίνεται στα πλαίσια συνέντευξης για εργασία από το σπίτι, ίσως η παρακάτω απάντηση να ταιριάζει :«Συμπαθώ περισσότερο τις γάτες γιατί κι εγώ, όπως αυτές, είμαι πιο πολύ του σπιτιού και του προσωπικού μου χώρου. Για αυτό, η συγκεκριμένη θέση που διεκδικώ μου ταιριάζει».

 

Τι να αποφύγετε

Να μην απαντήσετε

Ακόμη και αν θεωρείτε «ανόητες» αυτές τις ερωτήσεις, οφείλετε και πάλι να απαντήσετε. Η εταιρεία περιμένει από εσάς ακόμη και μια απλή, προφανή απάντηση από ότι ένα «δεν ξέρω».

 

Να πείτε ψέματα

Δεν υπάρχει λόγος να δώσετε μια απάντηση που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Μην ξεχνάτε ότι εάν προσληφθείτε υπάρχει περίπτωση να αποκαλυφθεί το ψέμα σας. Σαφώς, ψέμα με ψέμα διαφέρει, καθώς δεν ενδιαφέρει την εταιρεία εάν ενώ προτιμάτε τους σκύλους, είπατε ότι προτιμάτε τις γάτες.

 

Να αγχωθείτε για την απάντησή σας

Μια περίεργη ερώτηση σαν τις προηγούμενες δεν είναι παρά μία από τις πολλές ερωτήσεις που θα σας τεθούν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης. Επομένως, ακόμη και αν η απάντησή σας δεν είναι η πιο εύστοχη ή εμπνευσμένη, δεν συνεπάγεται ότι θα σας στερήσει ,τουλάχιστον από μόνη της, τη θέση. Εάν η συνολική σας παρουσία είναι καλή, δεν θα χάσετε τη θέση από μια μέτρια απάντηση σε μια τέτοια ερώτηση.

 

Συμπέρασμα

Περίεργες ερωτήσεις σε μια συνέντευξη Τι σκοπό έχουν και πώς απαντάμε;

Οι απρόσμενες ερωτήσεις που μπορεί να τεθούν σε μια συνέντευξη ως στόχο έχουν να μελετήσουν την προσωπικότητά σας και τις αντιδράσεις σας σε κάτι «εκτός ύλης». Η εταιρεία γνωρίζει ότι έχετε κάνει προετοιμασία, οπότε θέλει να δει τον πραγματικό τρόπο σκέψης σας σε κάτι που δεν έχετε κάνει πρόβα. Ωστόσο, δεν έχετε λόγο να φοβάστε ότι θα σας πιάσουν «αδιάβαστους». Οι ερωτήσεις αυτές δεν έχουν συγκεκριμένη σωστή απάντηση. Συνεπώς αν είστε σε θέση να επιχειρηματολογήσετε ικανοποιητικά, ακόμη και μια παράδοξη απάντηση μπορεί να θεωρηθεί ενδιαφέρουσα. Αν, από την άλλη, η απάντησή σας δεν ήταν ικανοποιητική, μην ξεχνάτε ότι προηγήθηκαν άλλες ερωτήσεις που απαντήσατε εξαιρετικά!