Τι είναι το βιογραφικό;

Το βιογραφικό είναι ένα έγγραφο που παρέχει μια επισκόπηση της καριέρας, αλλά και της εκπαίδευσής σας. Είναι συχνά η πρώτη εντύπωση που αφήνετε στους εργοδότες και τους υπεύθυνους των προσλήψεων.

Ένα βιογραφικό είναι συνήθως ένα έγγραφο μίας ή δύο σελίδων, που υπογραμμίζει την εργασιακή εμπειρία, τις δεξιότητες, τις γνώσεις και την εκπαίδευσή σας. Δεν πρέπει να υπερβαίνει τις δύο σελίδες σε μήκος, εκτός εάν απαιτείται.

 

Πώς να δημιουργήσετε ένα καλό βιογραφικό;

Το βιογραφικό σας πρέπει να είναι καθαρό και ευανάγνωστο, με ελάχιστη ορολογία.

 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δημιουργήσετε ένα καλό βιογραφικό. Δεν υπάρχει μια φόρμουλα επιτυχίας που να ταιριάζει σε όλους και να κάνει ένα μέτριο βιογραφικό καλό. Έχοντας αυτό υπόψη, ακολουθούν ορισμένες υποδείξεις για το πώς μπορείτε να κάνετε το βιογραφικό σας καλύτερο:

 

Χρησιμοποιήστε την πιο πρόσφατη έκδοση του Word για να δημιουργήσετε το έγγραφό σας. Αυτό θα διευκολύνει τους υποψήφιους εργοδότες να το ανοίξουν και να το επανεξετάσουν όταν χρειαστεί.

 

Κρατήστε τις παραγράφους σύντομες.

Χωρίστε μεγάλες παραγράφους σε μικρότερα τμήματα. Αυτό θα διευκολύνει τον αναγνώστη να σαρώσει το έγγραφο γρήγορα.

Διορθώστε τα έγγραφά σας πριν τα στείλετε - τα τυπογραφικά λάθη είναι αντιεπαγγελματικά και μη ελκυστικά!

 

Συμβουλές για την επιλογή των κατάλληλων γραμματοσειρών για το βιογραφικό σας

Η επιλογή της σωστής γραμματοσειράς στο βιογραφικό σας είναι ένα σημαντικό μέρος της πρόσληψης. Μπορεί να σας βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τονίζοντας σωστά όσα έχετε γράψει. Ακολουθήστε λοιπόν τις παρακάτω συμβουλές:

 

- Χρησιμοποιείστε το σωστό μέγεθος γραμματοσειράς. Βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά μεγάλο για να διαβαστεί, αλλά όχι τόσο μεγάλο ώστε να καταλαμβάνει τη μισή σελίδα.

- Παίξτε με χρωματικούς συνδυασμούς. Επιλέξτε δύο διαφορετικά χρώματα, ένα για το κείμενο και ένα για το φόντο.

- Επιλέξτε γραμματοσειρές που φαίνονται καλά στα ελληνικά.

 

Τι πρέπει να συμπεριληφθεί στο βιογραφικό μου;

Το βιογραφικό είναι μια σύντομη και συνοπτική περίληψη των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών προσόντων κάποιου και θα πρέπει να προσαρμόζεται στη θέση για την οποία κάνει αίτηση. Το βιογραφικό πρέπει να περιλαμβάνει:

 

- Όνομα, στοιχεία επικοινωνίας, φωτογραφία

- Τρέχουσα ή πιο πρόσφατη θέση

- Εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων κολεγίων, πανεπιστημίων και ειδικοτήτων

- Κερδισμένα βραβεία, διακρίσεις ή βραβεία

- Επαγγελματική εμπειρία με αντίστροφη χρονολογική σειρά

- Σχετικές δεξιότητες

 

Πιο συγκεκριμένα:

❶ Χρησιμοποιήστε μια συναρπαστική και κατατοπιστική εισαγωγή.

❷ Καταγράψτε όλες τις βασικές σας δεξιότητες.

❸ Συμπεριλάβετε κάθε λεπτομέρεια των προηγούμενων εργασιών σας.

❹ Να είστε συγκεκριμένοι σχετικά με το τι καταφέρατε σε κάθε εταιρεία.

❺ Φροντίστε να σχολιάσετε τυχόν εθελοντικά, μη αμειβόμενα ή προσωπικά έργα με σχετικές δεξιότητες.

 

Πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο το εισαγωγικό κείμενο του βιογραφικού σας

Στα πρώτα δευτερόλεπτα της ανάγνωσης ενός βιογραφικού, ο εργοδότης θα σχηματίσει μια γρήγορη εντύπωση για τον αιτούντα. Ο εργοδότης θα πρέπει να μπορεί να δει τις δεξιότητες και την εμπειρία καθώς και την προσωπικότητά σας. Σε αυτήν την εισαγωγή θα πρέπει να ακολουθήσετε δύο σημαντικά βήματα για να κάνετε εξαιρετική πρώτη εντύπωση.

 

1) Κρατήστε το απλό

Οι πρώτες εντυπώσεις διαρκούν μόνο για περίπου 6 δευτερόλεπτα, επομένως θέλετε να βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιείτε περιττές λέξεις. Θέλετε να επιδείξετε τις ικανότητές σας, χωρίς να καταλαμβάνουν πολύ χώρο στη σελίδα, γι' αυτό κρατήστε το απλό!

 

2) Καταγράψτε τα επιτεύγματά σας

Χρειάζεται επίσης να αναφέρετε όλη την εργασιακή εμπειρία και τα επιτεύγματά σας για να δείξετε τη σκληρή δουλειά, τη δημιουργικότητα και την επιτυχία σας σε προηγούμενες θέσεις.

 

Οι καλύτερες τάσεις στη μορφοποίηση βιογραφικού που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε

Το βιογραφικό θα πρέπει να είναι δομημένο με τρόπο που να αναδεικνύει τα δυνατά σας σημεία, χωρίς να είναι πολύ ογκώδες.

 

Πρέπει να γνωρίζετε την καλύτερη μορφή βιογραφικού για τον κλάδο σας και να την προσαρμόσετε ανάλογα.

Για παράδειγμα, εάν κάνετε αίτηση για θέσεις στα οικονομικά, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη διάταξη δύο στηλών με γραμματοσειρές ίσου μεγέθους και ευανάγνωστη γλώσσα.

Από την άλλη πλευρά, εάν κάνετε αίτηση για θέσεις στο σχεδιασμό ή το μάρκετινγκ, τότε είναι καλύτερα να ακολουθήσετε τη χρονολογική μορφή βιογραφικού.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε διαφορετικές διατάξεις ανάλογα με τον τύπο εργασίας για την οποία κάνετε αίτηση. Για παράδειγμα, αν ψάχνετε για πρακτική στο εξωτερικό ή για εργασία μερικής απασχόλησης, τότε είναι καλύτερα το βιογραφικό μιας σελίδας με minimal design και με πληροφορίες μόνο σχετικές με το αντικείμενο που σας ενδιαφέρει.

 

Το απόλυτο εργαλείο που θα σας βοηθήσει να γράψετε το νέο σας βιογραφικό σε 1 ώρα ή λιγότερο

Ένα από τα πιο απογοητευτικά σημεία στην αναζήτηση εργασίας είναι η δημιουργία ενός ενημερωμένου βιογραφικού. Ευτυχώς, σας έχουμε ετοιμάσει ένα online βιογραφικό που μέσα σε ελάχιστο χρόνο θα σας βοηθήσει να κυνηγήσετε μία θέση εργασίας. Μπείτε τώρα και δημιουργήστε το βιογραφικό σας κάνοντας click εδώ.

 

Πόσο μακροσκελές πρέπει να είναι το βιογραφικό μου;

Μια συνοδευτική επιστολή θα πρέπει να είναι περίπου μία σελίδα.

 

Το βιογραφικό είναι ένα έγγραφο που με συνοπτικό τρόπο δείχνει, τις δεξιότητες και τα προσόντα ενός ατόμου που αναζητά εργασία. Οι συνοδευτικές επιστολές είναι επιστολές που γράφτηκαν για να συστηθείτε και να αναφέρουν για ποιο λόγο είστε ο καλύτερος υποψήφιος για τη θέση για την οποία υποβάλετε αίτηση.

 

Πώς να κάνετε το βιογραφικό σας να ξεχωρίζει από το πλήθος;

Αυτές τις μέρες, υπάρχουν περισσότερα άτομα που αναζητούν εργασία σε αντιστοιχία με τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Γι' αυτό είναι σημαντικό το βιογραφικό σας να ξεχωρίζει από το πλήθος.

 

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τη σημασία του σχεδιασμού ενός βιογραφικού. Πιστεύουν ότι δεν έχει σημασία πώς φαίνεται το βιογραφικό τους, αρκεί να περιέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται. ΛΑΘΟΣ! Υπάρχουν μερικά μικρά πράγματα που μπορούν να κάνουν το βιογραφικό σας να ξεχωρίσει, αν τα κάνετε σωστά.

 

Το να έχετε ένα εντυπωσιακό βιογραφικό είναι σημαντικό, αλλά τι γίνεται αν δεν έχετε επαγγελματική εμπειρία; Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές για να κάνετε το βιογραφικό σας να ξεχωρίζει από τους άλλους αιτούντες.

1) Χρησιμοποιήστε ένα μέγεθος γραμματοσειράς που είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να διαβαστεί εύκολα

2) Γίνετε δημιουργικοί με τη διάταξη. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση χρώματος ή την έντονη γραφή ορισμένων τμημάτων του βιογραφικού σας.

3) Βεβαιωθείτε ότι αναφέρετε μόνο τις δεξιότητες που σχετίζονται με την εργασία για την οποία κάνετε αίτηση - αυτό θα κάνει την αίτησή σας να φαίνεται πιο εστιασμένη και θα διευκολύνει τον αναγνώστη.

 

Συμπέρασμα: Ώρα να δημιουργήσετε το δικό σας βιογραφικό με επαγγελματική εμφάνιση

Κάθε άτομο που αναζητά εργασία πρέπει να έχει βιογραφικό. Όλοι θέλουμε το καλύτερο δυνατό βιογραφικό, αλλά μπορεί να χρειαστούν ώρες ή μέρες για να το γράψετε μόνοι σας.

 

Γι' αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα επαγγελματικό πρότυπο βιογραφικού για να εξοικονομήσετε χρόνο και να έχετε τα αποτελέσματα που χρειάζεστε.

 

Μπείτε στο ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ εργαλείο του poudouleveis.gr για να δημιουργήσετε online βιογραφικό

 

Καλή τύχη σε όλους!