Η διοίκηση επιχειρήσεων κριτικάρεται όλο και συχνότερα από τους εργαζόμενους. Οι μελέτες δείχνουν ότι η διοίκηση δεν φτάνει στο επίπεδο αυτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μία από τις κριτικές που προβάλλεται κατά των μάνατζερ είναι η μικροδιαχείριση. Η πρακτική αυτή δεν αρέσει στους εργαζομένους και έχει αρνητική επίδραση στην παραγωγικότητα της εταιρείας. Γι’ αυτό, στο άρθρο αυτό θα μάθεις περισσότερα για:

   - Τι σημαίνει μικροδιαχείριση

   - Ποιες είναι οι επιδράσεις της μικροδιαχείρισης

   - Συμβουλές για να εγκαταλείψεις τη μικροδιαχείριση

 

Τι σημαίνει μικροδιαχείριση

Μικροδιαχείριση σημαίνει υπερβολικός έλεγχος του μάνατζερ στην ομάδα του. Όταν ένας μάνατζερ κάνει μικροδιαχείριση, θα κριτικάρει κάθε άποψη ενός έργου της ομάδας του.

Τις περισσότερες φορές, η μικροδιαχείριση εμφανίζεται επειδή θέλουν να γίνει κάθε έργο τέλεια, να μην υπάρχουν λάθη. Αυτό όμως κάνει τους εργαζομένους να νιώθουν ότι δεν εκτιμώνται. Έτσι υποφέρει η παραγωγικότητα της ομάδας.

Επίσης οι μικροδιαχειριστές δεν αποδέχονται ανατροφοδότηση από την ομάδα και θεωρούν ότι αυτοί πρέπει να παίρνουν την κάθε απόφαση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της ώθησης των εργαζομένων.

Πώς καταλαβαίνεις ότι κάνεις μικροδιαχείριση;

1. Δεν αναθέτεις καθήκοντα

2. Επεμβαίνεις πάντα στα καθήκοντα των άλλων για να τους δείξεις πώς να τα κάνουν σωστά

3. Δίνεις περισσότερη προσοχή στις λεπτομέρειες από το σύνολο του έργου

4. Δεν αφήνεις κανέναν άλλον να παίρνει αποφάσεις

5. Παρακολουθείς συνέχεια ως και τις μικρότερες λεπτομέρειες και αναφορές

6. Αγνοείς την εμπειρία των άλλων εργαζομένων 

 

Επιδράσεις της μικροδιαχείρισης 

   1. Μείωση της παραγωγικότητας

Η μικροδιαχείριση οδηγεί στη μείωση της παραγωγικότητας στο επίπεδο της ομάδας. Επειδή ο μάνατζερ έχει πάντα τα μάτια του πάνω στους εργαζόμενους, αυτοί καταντούν εξαρτημένοι από την ανατροφοδότηση του μάνατζερ.

Έτσι χάνεται πολύς χρόνος προσφέροντας και υλοποιώντας ανατροφοδότηση. Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και ο μάνατζερ φτάνουν να εκτελέσουν λιγότερα καθήκοντα σε μία μέρα επειδή είναι απασχολημένοι με διορθώσεις.

  2. Μείωση των κίνητρων

Οι εργαζόμενοι δε θα εμπλέκονται αν δουν ότι οι ιδέες τους δεν υλοποιούνται. Δε θα νοιώθουν κίνητρο να φέρνουν νέες λύσεις ή να βρουν άλλους τρόπους για την εκτέλεση κάποιου έργου επειδή ένας μικροδιαχειριστής δε θα αποδεχτεί ποτέ την αλλαγή της διαδικασίας εργασίας.

   3. Συνεχής αλλαγή προσωπικού

Με τη μείωση των κίνητρων, οι εργαζόμενοι θα θέλουν να δουλεύουν κάπου όπου οι ιδέες τους εκτιμώνται και υλοποιούνται. Γι’ αυτό ο αριθμός εργαζόμενων που παραιτούνται θα αυξηθεί.

   4. Μείωση δημιουργικότητας

Οι εργαζόμενοι που παραμένουν στην εταιρεία δε θα έρχονται πλέον με δημιουργικές ιδέες και θα τηρούν αυστηρά τη διαδικασία για να αποφεύγουν επιπλήξεις από τον μάνατζερ. Έτσι το επίπεδο δημιουργικότητας θα είναι χαμηλό και οι διαδικασίες εργασίας δε θα μπορούν να βελτιωθούν ποτέ.

 

 Συμβουλές για να εγκαταλείψετε τη μικροδιαχείριση 

  1. Πάρε ανατροφοδότηση από την ομάδα σου

Αν ξέρεις ότι είσαι μάνατζερ που προσέχει υπερβολικά τις λεπτομέρειες και δεν ξέρει να αναθέτει από τις ευθύνες του, είναι καλός χρόνος να το συζητήσεις με την ομάδα. Πάρε ανατροφοδότηση από αυτούς και δες τι μπορείς να αλλάξεις στη συμπεριφορά σου.

  2. Μάθε σταδιακά να αναθέτεις καθήκοντα

Σε κάθε μικροδιαχειριστή του είναι δύσκολο να αναθέτει από τις ευθύνες του, αλλά πρέπει να μάθεις σταδιακά να το κάνεις αυτό. Δες ποιοι είναι οι άνθρωποι της ομάδας που μπορούν να ασχοληθούν με κάποια καθήκοντα που κανονικά τα έκανες εσύ.

Ανάθεσε μία εργασία και απλά παρατήρησε τα αποτελέσματα, χωρίς να εμπλακείς άμεσα. Έτσι στο χρόνο θα καταφέρεις να διανέμεις τις εργασίες και να δείξεις στους εργαζόμενους ότι είναι πολύτιμοι για σένα.

  3. Άκουσε και υλοποίησε τις ιδέες των εργαζομένων

Όταν οι εργαζόμενοί σου έρχονται με νέες ιδέες για να βελτιώσουν τον τρόπο εργασίας άκουσέ τους, πες τους την ανατροφοδότησή σου και, αν οι ιδέες είναι καλές, υλοποίησέ τις. Στην αρχή θα σου είναι δύσκολο να αλλάξεις τρόπο εργασίας και να υλοποιήσεις τις ιδέες των εργαζομένων, αλλά με το χρόνο θα αρχίσεις να δεις τα ωφελήματα.

 

Συμπέρασμα

Η μικροδιαχείριση είναι κοινό πρόβλημα στις εταιρείες. Η πρακτική αυτή έχει αρνητικές επιδράσεις όπως μείωση παραγωγικότητα και αυξημένη αλλαγή προσωπικού.

 

Για να μπορείς να εξαφανίσεις την μικροδιαχείριση θα πρέπει να μάθεις σταδιακά να αναθέτεις από τις ευθύνες σου. Επίσης πρέπει να υποστηρίζεις τους εργαζομένους όχι να ξανακάνεις τη δουλειά τους.