Λίγο πριν μπούμε στο 2019, μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε στην ίδια θέση με πέρυσι. Για ακόμα μία χρονιά οι εργαζόμενοι άκουσαν πολλά λόγια, είδαν όμως λίγες πράξεις. Άλλωστε διαχρονικά τα κόμματα έρχονταν και έφευγαν, ο πρωθυπουργικός θώκος άλλαζε πρόσωπο, όμως όλες οι περίοδοι είχαν ένα κοινό παρονομαστή, την πλήρη διάσταση μεταξύ λόγων και πράξεων. Αρκεί κάποιος να σκεφτεί σε βάθος για να δει την αλήθεια –και το ψέμα των κυβερνώντων– και να κατανοήσει το στημένο έργο που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας εδώ και καιρό.

Διά βίου μάθηση

Η μακροχρόνια εκπαίδευση και η εκ νέου κατάρτιση μας ήρθαν ως ο βασικοί συντελεστές που θα διαμόρφωναν το εργασιακό τοπίο της επόμενης εποχής. Σήμερα θεωρείται απαραίτητο οι εργαζόμενοι να παρακολουθούν τις εξελίξεις στον κλάδο τους ή και σε άμεσα παρεμφερείς προκειμένου να είναι ενημερωμένοι για ό,τι νεότερο. Το επιχείρημα, αν και είναι εύλογο, δεν πατά στη σημερινή πραγματικότητα. Εκατοντάδες επιστήμονες και λοιποί εργαζόμενοι παρακολουθούν ομιλίες, σεμινάρια, κάνουν μεταπτυχιακά και αφιερώνουν χρόνο για να μείνουν συντονισμένοι με τις εξελίξεις, αλλά βρίσκονται ή στο φάσμα της ανεργίας ή μακριά από τον κλάδο εργασίας για τον οποίο σπούδασαν.

Ευελιξία

Το έχουμε ξαναγράψει ότι η ευελιξία ήρθε ως φάρμακο απέναντι στην ανεργία, όμως σήμερα, αν και η ευελιξία έχει εδραιωθεί στην αγορά εργασίας, η Ελλάδα συνεχίζει να έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, ενώ έχει και τη θλιβερή πρωτιά στο ποσοστό της ανεργίας των νέων. Αν θέλαμε να κάνουμε μια κριτική αποτίμηση, θα λέγαμε ότι η ευελιξία όχι μόνο δεν βοήθησε τους εργαζομένους, αντίθετα τους έφερε σε πολύ δυσκολότερη θέση, αναγκάζοντάς τους πολλές φορές να κάνουν δύο ή και τρεις δουλειές προκειμένου να επιβιώσουν.

Αύξηση του μισθού

Ήρθε ο πολυπόθητος Αύγουστος του 2018 και η Ελλάδα βγήκε, έστω και τυπικά, από τα μνημόνια. Από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να ανοίξει η συζήτηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, κάτι που φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2019. Όμως η υποτυπώδης αυτή αύξηση των 20-25 ευρώ θα έχει λίγη σημασία. Και αυτό γιατί με την αύξηση του κατώτατου μισθού έρχεται και η μείωση του αφορολόγητου στα 600 ευρώ, που σημαίνει ότι, ακόμα και αν ανέβουν οι μισθοί από τα 580 στα 600 ευρώ, οι εργαζόμενοι θα ξεκινήσουν να δέχονται την αφαίμαξη της εφορίας. Οπότε άνθρακας ο θησαυρός και η υποτιθέμενη αύξηση, αφού η κυβέρνηση από τη μία τσέπη θα τα βάζει και από την άλλη θα τα παίρνει. Να πούμε ότι δεν αναφέρουμε καν ένα από τα κύρια επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ πριν βγει κυβέρνηση, ότι θα επαναφέρει άμεσα τον μισθό στα 751 ευρώ. Όνειρο θερινής νυκτός…

Ασχολήσου με τον τουρισμό και θα έχεις πάντα δουλειά  

Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Ξανά και ξανά, κάθε χρόνο, ακούμε μονότονα αυτό το επιχείρημα. Οφείλουμε βεβαίως να αναγνωρίσουμε ότι ο συγκεκριμένος κλάδος προσφέρει σε μεγάλο βαθμό στο ΑΕΠ της χώρας, όπως επίσης και ότι τουριστικές περιοχές και κυρίως τα νησιά βασίζουν ένα μεγάλο μέρος του ετήσιου προϋπολογισμού τους στον τουρισμό. Κανείς όμως δεν μιλά για την αθέατη πλευρά του τουρισμού. Αυτή που βγήκε στην επιφάνεια πριν από λίγο καιρό και απέδειξε ότι στον τουριστικό κλάδο επικρατούν συνθήκες σύγχρονης γαλέρας για τους εργαζομένους. Η μαύρη εργασία κάνει πάρτι κάθε χρόνο, αφού δηλώνουν ως ευέλικτο προσωπικό εργαζομένους που στην πραγματικότητα δουλεύουν ολημερίς, επτά ημέρες την εβδομάδα.  Οι ειδικοί επιθεωρητές του ΣΕΠΕ πρόσφατα ανέφεραν ότι «οι παραβάσεις ωραρίου, που υποκρύπτουν συγκεκαλυμμένη ανασφάλιστη εργασία, είναι πλέον το 80% των παρανομιών».

Black Friday, Λευκές Νύχτες και λοιπές γιορτές

Ξαφνικά η κοινωνία μας ζήλεψε τις ξενόφερτες παραδόσεις και τρέξαμε να υιοθετήσουμε ήθη και έθιμα άλλων κοινωνιών. Έτσι, πήγαμε κι εμείς να ζήσουμε τον πυρετό της υπερκατανάλωσης και να προλάβουμε όλες τις μεγάλες εκπτώσεις. Κατάσταση win-win δηλαδή, αφού και τα μαγαζιά θα ξεπουλούσαν και εμείς θα αγοράζαμε φθηνά προϊόντα. Αφού λοιπόν ζήσαμε έναν κατακλυσμό διαφημίσεων για την Black Friday, έφθασε η συγκεκριμένη μέρα και διαπιστώσαμε ότι οι εκπτώσεις στην πλειονότητά τους ήταν μηδαμινές έως ανύπαρκτες κι έτσι χάθηκε το ένα «win» από τη συνάρτηση.

Διαβάστε περισσότερα >>