Το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας μας το περνάμε στο χώρο εργασία μας και πολλές φορές συναναστρεφόμαστε περισσότερο με συναδέλφους και πελάτες, παρά με τους δικούς μας ανθρώπους. Κάτι τέτοιο δεν είναι απαραιτήτως κακό, αρκεί να μην αντιμετωπίζουμε μια καθημερινή μέρα στη δουλειά, σαν μια υποχρεωτική «αγγαρεία». Βελτιώνοντας κανείς την εργασιακή του καθημερινότητα, βελτιώνει εξίσου και την ποιότητα ζωής του. Πώς όμως μπορούν οι σύγχρονοι εργαζόμενοι, μέσα σε ένα απαιτητικό και ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον να ανταποκριθούν σωστά και να απολαμβάνουν την κάθε μέρα τους στο γραφείο; Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τη σημασία της ποιητικής καθημερινότητας στον εργασιακό χώρο, αλλά και θα αναφέρουμε και τρόπους με τους οποίους μπορεί αυτή να επιτευχθεί.

 

Η καλή εργασιακή συνθήκη εξαρτάται από διαφορετικούς παράγοντες

Ένα υγιές περιβάλλον εργασίας, δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την ίδια την εταιρεία, αλλά και από τους εργαζομένους που την απαρτίζουν. Η σημασία της καλής επικοινωνίας με τους ανθρώπους που συνεργάζεσαι άμεσα, είναι καθοριστικής σημασίας. Όταν επικοινωνεί σωστά ένα σύνολο ανθρώπων, μπορεί πιο εύκολα να αποδώσει. Ακόμη, η καλή εργασιακή συνθήκη είναι στενά συνδεδεμένη με την αποτελεσματικότητά σου. Παραμένοντας συγκεντρωμένος και αναλαμβάνοντας εργασίες που μπορείς να διεκπεραιώσεις εξ’ ολοκλήρου και να ανταποκριθείς καλά, αυτομάτως γίνεσαι ένας πολύτιμος συνεργάτης και θα είσαι πιο ικανοποιημένος από τον εαυτό σου.

Πέρα από τις διαπροσωπικές σχέσεις, το περιβάλλον της εργασίας είναι εξίσου σημαντικό. Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το περιβάλλον του γραφείου, έχει μεγάλο αντίκτυπο στην παραγωγικότητα και τις επιδόσεις. Αν ο χώρος εργασίας σου έχει λιγοστό φωτισμό ή αν το γραφείο σου είναι τις περισσότερες φορές μη τακτοποιημένο, σκέψου, ότι μπορεί η απόδοση και η όρεξη σου να μειώνεται χωρίς να αναγνωρίζεις τον λόγο.

 

Μια καλή εργασιακή συνθήκη μπορεί να επηρεάσει αισθητά την ψυχική υγεία

Δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν επιβεβαιώσει, την άρρηκτα συνδεδεμένη σχέση της ψυχικής υγείας με την εργασιακή καθημερινότητα. To θετικό εργασιακό περιβάλλον, έχει σημαντική επίδραση στη συναισθηματική και ψυχολογική μας ευεξία αλλά και τη συνολικότερη ποιότητα ζωής. Μια κακή εργασιακή συνθήκη μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων όπως, υπερβολικό άγχος, ανασφάλεια μέχρι και κατάθλιψη.  Όταν το περιβάλλον της δουλειάς είναι θετικό, και η καθημερινότητα κυλάει ομαλά, τα επίπεδα άγχους και στρες παραμένουν χαμηλά και είναι πολύ πιθανό η ποιότητα ύπνου να βελτιωθεί σημαντικά. Επιπλέον, μια σταθερή καθημερινή εργασία, δημιουργεί ένα αίσθημα σιγουριάς, μια «ασφαλή ρουτίνα». Η αίσθηση, ότι έχεις μια στοιχειώδη ρουτίνα, μπορείς και να είσαι και πιο οργανωτικός αλλά και πιο ήρεμος ψυχικά.

 

 

 

Συμβουλές για μια καλύτερη Εργασιακή Καθημερινότητα:

Τι μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις την καθημερινότητα στη δουλειά

Όπως έχει γίνει ήδη αντιληπτό από τα παραπάνω δεδομένα, η καλή εργασιακή καθημερινότητα μπορεί να βελτιώσει όχι μόνο την εργασιακή μας απόδοση, αλλά και συνολικά την ψυχική μας υγεία. Γι’ αυτό τον λόγο, είναι πολύ σημαντικό οι εταιρείες σήμερα, να αναζητούν διαρκώς τρόπους να βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας τους, αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να λειτουργούν προς αυτή την κατεύθυνση. Τι μπορεί λοιπόν να κάνει μια εταιρεία, αλλά και ένας εργαζόμενος από την πλευρά του για να βελτιωθεί το εργασιακό περιβάλλον;

 

-         Προσωποποίησε τον χώρο εργασίας σου

Είναι πολύ σημαντικό αφού περνάμε ένα σημαντικό μέρος της ημέρας σε ένα χώρο άλλο από το σπίτι μας, να νιώθουμε οικεία μέσα σε αυτόν. Μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά να τοποθετήσεις στο γραφείο σου δικά σου προσωπικά αντικείμενα, όχι μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά έτσι θα νιώσεις ότι εξωτερικεύεις και στο εργασιακό σου περιβάλλον, στοιχεία της προσωπικότητας σου. Ακόμη, μια ωραία ιδέα θα ήταν να τοποθετήσεις μια φωτογραφία αγαπημένων σου προσώπων ή ακόμα και ένα κάδρο με μια αστεία ή ενθαρρυντική φράση. Η τοποθέτηση προσωπικών αντικειμένων, μπορεί κατά μια έννοια μπορεί να αυξήσει και τη σύνδεση σου συνολικά με τον οργανισμό στον οποίο ανήκεις. Αν εργάζεσαι καθημερινά σε ένα απρόσωπο, κρύο χώρο εργασίας θα εντείνεται σταδιακά και το αίσθημα της αποξένωσης.

-         Φρόντισε ο χώρος εργασίας να είναι φωτεινός

Στο πλαίσιο επίτευξης μιας καλής εργασιακής καθημερινότητάς, μπορούν οι εταιρείες να φροντίζουν τα γραφεία και οι χώροι εργασίας να είναι πιο φωτεινοί. Μελέτες έχουν αποδείξει, ότι κυρίως ο φυσικός φωτισμός προάγει την παραγωγικότητα και μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά και στη διάθεση των εργαζομένων. Το φυσικό φως και τα μεγάλα παράθυρα μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά, δημιουργώντας ένα πιο ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον, όπου δεν ανυπομονούν οι εργαζόμενοι να το εγκαταλείψουν στο τέλος της μέρας.

-         Βελτίωσε την επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα

Ένα εργασιακό περιβάλλον που βασίζεται στην ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία και όσον αφορά τις σχέσεις των εργαζομένων μεταξύ τους, αλλά και με τους εργοδότες τους, βελτιώνει την εργασιακή καθημερινότητα και των δυο πλευρών. Τα μέλη μιας ομάδας θα πρέπει να μιλούν ανοιχτά μεταξύ τους και η σχέση τους να βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση. Η κατανόηση απέναντι στο διαφορετικό τρόπο σκέψης μπορεί να κάνει μια ομάδα εργαζομένων και πιο αποδοτική, αλλά και πιο παραγωγική. Όταν οι εργαζόμενοι επικοινωνούν σε ένα καλό βαθμό μεταξύ τους, μπορούν να δέχονται πιο εύκολα συμβουλές, αλλά και σχόλια για τη δουλειά τους, όπως επίσης νιώθουν και πιο άνετα να ζητήσουν βοήθεια σε περίπτωση που χρειαστούν κάτι.

Από την άλλη η καλή επικοινωνία θα πρέπει να επεκτείνεται και στο κομμάτι της διοίκησης. Οι εργοδότες θα ήταν καλό να επικοινωνούν ανοιχτά με τους εργαζομένους και ενδεχομένως να είναι και οι ίδιοι ανοιχτοί σε τυχόν σχόλια ή να συμβουλευτούν τους ίδιους τους εργαζόμενους στη λήψη αποφάσεων.

Επίσης, να θυμάσαι πάντα, είναι πολύ σημαντικό και βασικό κομμάτι της καλής επικοινωνίας, η επιβράβευση της καλής δουλειάς. Ένας  εργαζόμενος, είναι σημαντικό να αντιλαμβάνεται, ότι η προσπάθεια και ο μόχθος του εκτιμώνται. Η ποιοτική δουλειά πρέπει να επιβραβεύεται και η ουσιαστική συμβολή των εργαζομένων σε κάποια ενέργεια της εταιρείας πρέπει να αναγνωρίζεται. Η αποτελεσματική αναγνώριση των εργαζομένων μπορεί να πυροδοτήσει τον ενθουσιασμό τους για δουλειά και παράλληλα να ενισχύσει το αίσθημα του συνόλου.

-         Να κάνεις συχνά διαλείμματα στη δουλειά

Μπορεί να δεις σημαντική διαφορά στην εργασιακή σου καθημερινότητα, υιοθετώντας τη τακτική μικρών διαλειμμάτων κατά τη διάρκεια της εργασίας σου. Όταν ολοκληρώνεις μια εργασία, δώσε περιθώριο στον εαυτό σου να πάρει μια ανάσα και να επιστρέψει δυναμικά στα καθήκοντα του. Μπορεί να είναι πράγματι δελεαστικό, να αποφεύγεις τα διαλείμματα όταν εργάζεσαι προκειμένου ολοκληρώσεις τις εργασίες σου χρονικά νωρίτερα, όμως μια μικρή διακοπή μπορεί να σε βοηθήσει να εστιάσεις καλύτερα στο ζητούμενο όταν επιστρέψεις. Φρόντισε τουλάχιστον δύο - τρεις φορές μέσα στη μέρα να σηκώνεσαι από το γραφείο σου, να συνομιλείς με κάποιον συνάδελφο και να επιστρέψεις πίσω πιο δυναμικά και συγκεντρωμένα.

-         Ολοκλήρωσε εξ’ ολοκλήρου μια εργασία πριν ξεκινήσεις άλλη

Μην αφήνεις την εργασιακή σου καθημερινότητα να εξαρτάται μόνο από τον οργανισμό στον οποίο ανήκεις, προσπάθησε όσο μπορείς να ακολουθείς πρακτικές που σε βοηθούν να είσαι πιο αποδοτικός. Προσπάθησε να μην αφήνεις δουλειές στη μέση ή να τις αναβάλλεις μεταθέτοντας τις μελλοντικά. Μην αφήνεις κάτι που μπορεί να ολοκληρωθεί σήμερα, «για αύριο». Μια ακόμη βοηθητική κίνηση είναι να ολοκληρώνεις μια εργασία τη φορά και να εστιάζεις όλη την προσοχή σου στη σωστή διεκπεραίωση της.

 

 

Συμπέρασμα: μια καλή εργασιακή καθημερινότητα απαιτεί προσπάθεια και από τις δύο πλευρές / είναι μια συλλογική προσπάθεια.

Μία υγιής εργασιακή καθημερινότητα μπορεί να επηρεάσει τη συνολική σου οπτική και απέναντι στην εταιρεία που εργάζεσαι, αλλά και να επηρεάσει θετικά τη διάθεση και τη ψυχολογία σου. Οι σύγχρονες επιχειρήσεις θα πρέπει από τη δική τους πλευρά να δομούν, βάσει των χαρακτηριστικών τους πάντα, γερές βάσεις για ένα αποδοτικό εργασιακό περιβάλλον. Από την άλλη πλευρά όμως, θα πρέπει και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι όχι μόνο να διατηρούν ένα σωστό περιβάλλον εργασίας, αλλά και να συμβάλλουν ενεργά σε αυτό.