Οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν κατέληξαν εξαρχής στην εργασιακή θέση των ονείρων τους. Πέρασαν από πολλές θέσεις που δεν τους ταίριαξαν και απορρίφθηκαν από συνεντεύξεις για πόστα που ονειρεύονταν. Ωστόσο η απόρριψη αυτή είναι φυσικό να αποθαρρύνει και να πληγώνει το άτομο. Από την άλλη μπορεί να το προβληματίσει, καθώς ίσως φανερώνει ανάγκη για αλλαγή. Παρακάτω θα υπάρξει αναφορά για τις εργασιακές συνθήκες στο σήμερα, καθώς και στα κίνητρα και στις δυνατότητες εξέλιξης που μια αποτυχία τελικά μπορεί να φέρει. Τέλος, θα γίνει φανερό ότι η απόρριψη σήμερα δεν συνεπάγεται και την απόρριψη αύριο.

 

 

Η εργασία τον 21ο αιώνα

Η εργασία στις μέρες μας είναι πολύπλοκη υπόθεση. Οι εργαζόμενοι καλούνται να ανταπεξέλθουν σε δυσκολίες που προέρχονται από τον υψηλό ανταγωνισμό, την ανάγκη για δια βίου μάθηση, καθώς και τους νέους τρόπους εργασίας. Ειδικά μετά την καραντίνα, αυξήθηκε κατά κόρον η τηλεργασία, καθώς και η υβριδική εργασία (εργασία σε φυσικό χώρο, αλλά και εξ αποστάσεως) δημιουργώντας νέες ανάγκες, απαιτήσεις, αλλά και επαγγελματικές ευκαιρίες.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο τα άτομα που αναζητούν εργασιακή αποκατάσταση καλούνται να είναι ενήμερα για τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις που αφορούν τη δουλειά τους, να είναι πρόθυμα για περαιτέρω γνώση και να προσπαθούν θαρραλέα για το μέλλον τους. Όπως είναι φυσικό, οι απαιτήσεις είναι υψηλές και συνεπώς η διεκδίκηση μιας θέσης εργασίας δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Εάν η συζήτηση δεν είναι θεωρητική και αυτός που απορρίφθηκε/απορριφθεί είσαι εσύ, πιθανώς να σε ενδιέφερε να διαβάσεις παρακάτω τι είναι καλό να κάνεις, ώστε η επιτυχία να έρθει άμεσα και με λιγότερο κόπο από όσο φαντάζεσαι.

 

Μετά την απόρριψη

 

Μετά την απόρριψη

Εάν η συνέντευξη δεν πήγε τόσο καλά ή παρότι πήγε, δεν συνέβη το επιθυμητό αποτέλεσμα, καλό είναι:

 

1.    Να παραμείνεις ευγενικός

Σαφώς και η απόρριψη πονά και ενοχλεί. Πιθανότατα το αίσθημα αδικίας να σε κατακλύζει, ωστόσο προσπάθησε να τιθασεύσεις τον θυμό σου. Η ευγένεια πάντοτε κερδίζει την εκτίμηση του άλλου. Όταν αντιμετωπίζεις αξιοπρεπώς την απόρριψη δίνεις στον εργοδότη να καταλάβει ότι έχει μπροστά του ένα άτομο σοβαρό και το οποίο στέκεται στα πόδια του. Εάν θα σε ενδιέφερε να σε έχουν κατά νου για μελλοντική συνεργασία, μη διστάσεις να το αναφέρεις. Εάν ο εργοδότης θεωρήσει πως έχεις θετικά στοιχεία και θα ταίριαζες στον εργασιακό χώρο της επιχείρησης, πιθανώς να σε έχει στα υπόψη σε μια μελλοντική ανάγκη. Άλλωστε, πολύ πιο συχνά από ότι κάποιοι νομίζουν, όταν αδειάσει απότομα μια σημαντική θέση εργασίας, οι εταιρείες αρκούνται στα υπάρχοντα βιογραφικά ή σε συστημένους, είτε αποκλειστικά είτε παράλληλα με μια νέα αγγελία. Επομένως, το βιογραφικό σου ίσως να είναι στα επικρατέστερα. Αντίθετα, με την κακή συμπεριφορά κλείνεις οριστικά την πόρτα με την εκάστοτε εταιρεία, ίσως και με συνεργαζόμενες σε αυτήν.

 

2.    Να καταλάβεις ότι δεν είναι προσωπικό

(Σχεδόν) κανένας εργοδότης ή υπεύθυνος διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού δεν έχει κάτι προσωπικό με τα άτομα που απορρίπτει. Απλά βάσει των αναγκών που έχει η εκάστοτε θέση και του προσωπικού του κριτηρίου, αξιολογεί και επιλέγει το άτομο το οποίο λογικά θα ανταπεξέλθει καλύτερα στις υποχρεώσεις του λόγω γνώσεων, χαρακτήρα και εμπειρίας. Ο κάθε επιχειρηματίας θέλει το καλύτερο  για την επιχείρησή του και δεν έχει το παραμικρό να χωρίσει με έναν υποψήφιο εργαζόμενο. Συνειδητοποίησε ότι εάν βρισκόσουν και εσύ στη θέση τους, θα αναγκαζόσουν να απορρίψεις αξιόλογα άτομα και δεν θα ήταν προσωπικό.

 

3.    Να το δεις σαν κίνητρο για εξέλιξη

Το γεγονός ότι δεν πήρες τη θέση σημαίνει ότι κάποιος άλλος θεωρήθηκε καταλληλότερος για αυτήν. Πιθανώς είχε ικανότητες που εσύ σήμερα στερείσαι. Αυτές οι δεξιότητες μπορεί να είναι επαγγελματική προϋπηρεσία, ακαδημαϊκή γνώση, soft skills (π.χ. επικοινωνιακές δεξιότητες, ομαδικό πνεύμα κλπ) ή/και περισσότερη αυτοπεποίθηση που ενέπνευσε εμπιστοσύνη κλπ. Επομένως, καλό είναι να αναρωτηθείς που τυχόν χρειάζεσαι βελτίωση ή τι δεν έχεις σκεφτεί σωστά. Μήπως διεκδικείς θέσεις που δεν συνάδουν με την προϋπηρεσία σου, με αποτέλεσμα τη βέβαιη μη επιλογή σου για τη θέση; Χρειάζεσαι περισσότερες πιστοποιήσεις για να αποδεικνύεις και τυπικά τις γνώσεις σου; Έχεις τα απαραίτητα και επιθυμητά προσόντα για μια θέση, αλλά δεν γνωρίζεις το πώς να προωθήσεις σωστά τον εαυτό σου και τελικά μοιάζεις ανεπαρκής; Μόλις συνειδητοποιήσεις τις αδυναμίες σου ή τη λάθος προσέγγισή σου στα πράγματα, θα καταλάβεις ότι μπορείς να γίνεις μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου πιο εύκολα από ό,τι νόμιζες.

 

4.    Να διεκδικήσεις την επόμενη ευκαιρία

Μετά την κατανόηση των αδυναμιών, τόσο στη συνέντευξη όσο και γενικότερα ως προς την υποψηφιότητα για μια θέση, πρέπει να αναπτερώσεις το ηθικό σου και να πας παρακάτω. Υπάρχουν ευκαιρίες ακόμη και αν η απαισιοδοξία σου δεν σε αφήνει να τις δεις. Διορθώνοντας τα στοιχεία που σε έκαναν να μην πετύχεις, αυξάνεις δραστικά τις πιθανότητες επιτυχίας σου στην επόμενη συνέντευξη. Και βασικό: Μην πας στη συνέντευξη θεωρώντας την αποτυχία δεδομένη! Οι άνθρωποι που θα σου πάρουν τη συνέντευξη θα το εισπράξουν και θα σε επιβεβαιώσουν με τον χειρότερο τρόπο.

 

 Συμπέρασμα

 

Συμπέρασμα:

Η απόρριψη από μια συνέντευξη δεν συνεπάγεται το τέλος του κόσμου. Αντί να οδηγήσει σε ματαίωση, μπορεί να υπάρξει η καλύτερη αφορμή για επανεξέταση των δυνατοτήτων και αδυναμιών ενός επαγγελματία. Επανεξετάζοντας, λοιπόν, τα υπέρ και τα κατά του ως υπάλληλος, κατανοεί που πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση για εξέλιξη. Συνεπώς, με όρεξη για αυτοβελτίωση και κρατώντας αξιοπρεπή και ανοιχτή στάση, ο επαγγελματίας θα είναι σε θέση να διεκδικήσει αυτό που ονειρεύεται με πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.