Όταν ετοιμάζεσαι να υποβάλεις αίτηση για μια διαθέσιμη θέση σε μια εταιρεία, τις περισσότερες φορές ο εργοδότης ζητά ένα αντίγραφο του  βιογραφικού σου σημειώματος, έτσι ώστε να μπορεί να αξιολογήσει την πορεία της σταδιοδρομίας σου. Εντούτοις, μερικές επιχειρήσεις θα ζητήσουν επίσης μια δήλωση πρόθεσης, προκειμένου να αιτιολογήσουν γιατί είσαι το κατάλληλο πρόσωπο για τη δουλειά. Παρόλο που μια δήλωση πρόθεσης μπορεί να είναι προαιρετική για κάποιες θέσεις, καλό είναι να αποτελεί συστατικό μέρος οποιασδήποτε επαγγελματικής αίτησης.

Η κύρια διαφορά μεταξύ της αποστολής ενός απλού βιογραφικού σημειώματος και της κατάθεσης μιας δήλωσης πρόθεσης συνίσταται στο ότι ένα βιογραφικό σημείωμα καλύπτει μόνο γεγονότα σχετικά με τα επαγγελματικά σου επιτεύγματα, ενώ η δήλωση πρόθεσης αποκαλύπτει την προσωπικότητα και την ιστορία σου.

Σε αυτό το άρθρο θα συζητήσουμε τι είναι μια δήλωση πρόθεσης, γιατί είναι σημαντικό να τη στείλεις μαζί με το βιογραφικό σου σημείωμα, τι θα πρέπει να περιέχει και αν πραγματικά τη διαβάζουν οι εργοδότες.

 

Γιατί είναι σημαντική μια δήλωση πρόθεσης;

Η δήλωση πρόθεσης δείχνει στους εργοδότες ότι ενδιαφέρεσαι για τη σχετική θέση, ότι γνωρίζεις αρκετές λεπτομέρειες γύρω από την εταιρεία και ότι έχεις αντικειμενική συνείδηση των λόγων, για τους οποίους θα ήσουν κατάλληλος για τη θέση αυτή.

Ορισμένες εταιρείες εκτιμούν τις δηλώσεις πρόθεσης περισσότερο από ό,τι κάποιες άλλες, ανάλογα με τη θέση που διεκδικείται. Το σίγουρο, όμως, είναι πως αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις και να σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις με τέτοιο τρόπο, ώστε να ενισχύσεις και άλλο την αίτησή σου.

Ακόμη και στην περίπτωση που δεν είναι εκ των ων ουκ άνευ, η πρακτική που προτιμάται σε μια αίτηση είναι να εμπεριέχεται σε αυτή και μια δήλωση πρόθεσης. Πάνω από το 70% των ειδικών προσλήψεων προκρίνουν αιτήσεις για εργασία που περιλαμβάνουν, πέρα από ένα βιογραφικό, και μια δήλωση πρόθεσης. Η σύνταξη μιας τέτοιας δήλωσης μπορεί να σε βοηθήσει να αντισταθμίσεις τυχόν ελαττώματα στο βιογραφικό σου. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένοι λόγοι, για τους οποίους οι δηλώσεις πρόθεσης είναι σημαντικές και χρήσιμες:

  • - Εξηγούν και περιγράφουν λεπτομερώς τα κίνητρα βάσει των οποίων διεκδικείς μια θέση στην εν λόγω εταιρεία
  • - Περιγράφουν τους στόχους και την πορεία της σταδιοδρομίας που θέλεις να ακολουθήσεις
  • - Εξηγούν τους πιθανούς λόγους για τους οποίους διάλεξες να αλλάξεις επαγγελματικό κλάδο, αν είναι απαραίτητο
  • - Εξηγούν γιατί υπάρχουν διαλείμματα μεταξύ των εργασιών που έκανες
  • - Επισημαίνουν τα επαγγελματικά σου επιτεύγματα

Μια δήλωση πρόθεσης σου αφήνει το περιθώριο να πεις με όλες τις λεπτομέρειες τη δική σου ιστορία, προτού σου δοθεί η ευκαιρία της συνέντευξης με τον αρμόδιο προσλήψεων. Κατά τη διάρκεια ανάγνωσης της δήλωσης, όπου αναλύεις διεξοδικά τα προσόντα σου και εξηγείς τι σε κάνει το σωστό άτομο για τη θέση, ο υπεύθυνος έχει τη δυνατότητα να σε γνωρίσει καλύτερα και να μάθει περισσότερα για την τρέχουσα κατάστασή σου. Για παράδειγμα, μπορεί να έχεις εγκαταλείψει έναν προηγούμενο εργοδότη και τώρα να επιδιώκεις μια αλλαγή καριέρας ή μπορεί να έχεις μια χαμηλόβαθμη θέση και να επιθυμείς να αποκτήσεις επαγγελματική εμπειρία.

 

Τι πρέπει να περιέχει μια δήλωση πρόθεσης;

Είναι σίγουρα πολύ πιο γρήγορο και πολύ πιο εύκολο να χρησιμοποιήσεις την ίδια δήλωση πρόθεσης που έγραψες για την τελευταία δουλειά, να αλλάξεις το όνομα της εταιρείας και να τη στείλεις. Οι περισσότεροι, ωστόσο, εργοδότες θέλουν να δουν ότι είσαι πραγματικά ενθουσιασμένος τόσο για τη θέση που έκανες αίτηση όσο και για την εκάστοτε εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργείς και από μία εξατομικευμένη δήλωση για κάθε πόστο χωριστά.

Πως γίνεται, όμως, να κάνεις κάτι τέτοιο εύκολα, έτσι ώστε η διαδικασία υποβολής της αίτησής σου να μη γίνεται αγγαρεία; Είναι απλό. Ανάδειξε εκείνες τις δεξιότητες που μπορεί να ταιριάζουν σε πολλά και διαφορετικά είδη πόστων. Αυτή η προσέγγιση στρέφει τη συζήτηση περισσότερο προς το αν μπορείς να κάνεις μια δουλειά ή όχι, και λιγότερο προς την όποια σχετική εμπειρία διαθέτεις.

Καταρχάς, προσπάθησε να προσδιορίσεις ποιες είναι οι ικανότητές που θέλεις να επισημάνεις, εξετάζοντας προσεκτικά την περιγραφή εργασίας. Μπορείς να ξεκινήσεις επισημαίνοντας τις πιο σημαντικές τεχνικές και συμπεριφορικές δεξιότητες που απαιτεί η σχετική εργασία.

Επίλεξε τρεις δεξιότητες στις οποίες νομίζεις ότι υπερέχεις. Για κάθε μία από αυτές, γράψε μερικές προτάσεις σχετικά με συγκεκριμένα πρότζεκτ, εργασίες ή ευθύνες που δείχνουν πραγματικά την εμπειρία σου στον εκάστοτε τομέα και στη συνέχεια διηγήσου λεπτομερώς μια εμπειρία σου ή μίλησε για περισσότερες από μία εμπειρίες συνοπτικά.

Τελειώνοντας, είναι σημαντικό να παρουσιάσεις όλες αυτές τις ιδέες με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύπτονται σχεδόν τα πάντα που αφορούν μια δήλωση πρόθεσης, μέσα από την οποία θα πρέπει να τονίζονται με σαφή τρόπο οι δεξιότητες που σε καθιστούν το κατάλληλο άτομο για τη δουλειά.

Αισθάνεσαι ότι έχεις προβλήματα; Προσπάθησε να κάνεις στον εαυτό σου μερικές ερωτήσεις, όπως:

  1. Πώς αντιμετώπισες μία από τις ευθύνες που ανέφερες στο βιογραφικό σου σημείωμα;

  2. Ποιες λεπτομέρειες θα προσέθετες, εάν έλεγες σε κάποιον μια (πολύ σύντομη) ιστορία για το πώς τα κατάφερες τότε;

  3. Ποια πτυχή (η προσωπικότητά σου, το πάθος, η εργασιακή ηθική) σε έκανε ιδιαίτερα καλό στην επίτευξη αυτού του στόχου;

 

Δήλωση πρόθεσηςΤη  διαβάζουν ποτέ οι εργοδότες;

Άραγε αυτοί που ασχολούνται με τις προσλήψεις διαβάζουν πραγματικά αυτές τις δηλώσεις; Οι δύο σύντομες απαντήσεις σε αυτό είναι "ναι" και "μερικές φορές". Εξαρτάται πολύ από τον τρόπο διατύπωσης των προτάσεων, το βαθμό εξατομίκευσης της δήλωσης και τη λεπτομέρεια με την οποία περιγράφεις τις ικανότητές σου. Σε κάθε περίπτωση, μια καλή δήλωση πρόθεσης μπορεί σημαντικά να αυξήσει τις πιθανότητες σου για μια συνέντευξη και να κάνει τη διαφορά στο να είσαι ένας από τους προεπιλεχθέντες υποψήφιους ή όχι.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η σύνταξη μιας δήλωσης πρόθεσης είναι σημαντική, ακόμη και αν οι αγγελίες εργασίας δεν την προϋποθέτουν άμεσα. Το παράδοξο είναι ότι, ενώ οι εργοδότες δε διαβάζουν πάντα όλες τις δηλώσεις πρόθεσης, οι περισσότεροι από αυτούς θέλουν οι αιτήσεις που λαμβάνουν να τις εμπεριέχουν.

Το πλεονέκτημα για τους υποψηφίους είναι ότι, είτε διαβάζεται είτε όχι, μια δήλωση πρόθεσης αφήνει πάντα μια καλή εντύπωση. Η αγορά εργασίας είναι απίστευτα ανταγωνιστική και μια αίτηση που να ξεχωρίζει από αυτές των άλλων υποψηφίων σίγουρα δεν είναι εύκολο να βρεθεί. Η αγορά έχει αλλάξει σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και η διαδικασία είναι πλέον διαφορετική.

 

Συμπέρασμα: 

 

Ακόμα και αν μια δήλωση πρόθεσης δεν αποτελεί αναγκαιότητα για κάθε πόστο, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποσπάσεις την προσοχή των αρμόδιων προσλήψεων και να ξεχωρίσεις στην αγορά εργασίας. Πρέπει, ουσιαστικά, να αντανακλά ότι ενδιαφέρεσαι πραγματικά για την ευκαιρία που  αποτελεί ο ρόλος τον οποίο διεκδικείς και γιατί.