Είμαστε κολλημένοι σε μια οθόνη. Μήπως αυτό το καλοκαίρι να αλλάξουμε το pattern και να στραφούμε σε βιβλία; Όλα δείχνουν ότι είναι μια πολύ καλή ιδέα.

Από τον υπολογιστή του σπιτιού στο κινητό, και από το κινητό στην οθόνη του tablet, και από το tablet στην οθόνη του γραφείο, και από την οθόνη του γραφείου στην οθόνη του σπιτιού, και πάλι επιστροφή στο κινητό. Οι ζωές μας είναι δεμένες με τις οθόνες. Κι όμως, οι επιστήμονες λένε ότι διαβάζοντας βιβλία, προσφέρουμε μια διαφορετική και πρώτης τάξεως εξάσκηση στο μυαλό μας, που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Αν λοιπόν αυτό το καλοκαίρι θέλεις να κάνεις ένα upgrade σε αυτό το ένα κιλό και τρακόσια περίπου γραμμάρια που κρύβουμε όλοι μέσα στο κεφάλι μας (για το μυαλό μας μιλάμε), βρες ένα βιβλίο με ένα θέμα που αγαπάς, δες εδώ οκτώ πράγματα που μπορείς να πετύχεις και άρχισε να γυρνάς σελίδες.

1.Ενεργοποιείς περιοχές του εγκεφάλου σου

Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι τα βιβλία μπορούν να βοηθήσουν στη διανοητική μας επαγρύπνηση με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Παράλληλα επιβραδύνουν την φυσική φθορά του εγκεφάλου και μειώνουν τους κινδύνους για παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ και η άνοια.

2.Αυξάνεις τη συγκέντρωσή σου

Σε έναν κόσμο γεμάτο tweets, κειμενάκια-σφηνάκια και ατελείωτο σκρολ, χάνουμε σιγά-σιγά τη δυνατότητα να εστιάζουμε την προσοχή μας σε κάτι για πολλή ώρα. Με τα βιβλία μαθαίνουμε ξανά να συγκεντρωνόμαστε σε κάτι που διαρκεί, να παρακολουθούμε τη συνέχεια ενός κειμένου και να βελτιώνουμε την προσοχή μας.

3.Ξεσκονίζεις τα εκφραστικά σου μέσα

Τα βιβλία είναι γεμάτα εκφράσεις, τρόπους αποτύπωσης σκέψεων, λέξεις και νοήματα, που μπορούν να σε βοηθήσουν να αναβαθμίσεις τις λεκτικές σου ικανότητες. Θα το δεις αμέσως. Μετά από λίγες σελίδες, νιώθεις την ευκολία με την οποία εκφράζεσαι να ξεμπλοκάρει.

4.Αποτοξινώνεσαι από τον ψηφιακό κόσμο

Ναι, είναι πολύ ενδιαφέρων ο ψηφιακός κόσμος, μαζί με όλα τα κουμπάκια του, τις συντομεύσεις του, τα gif-άκια του κλπ, αλλά χρειάζεσαι πού και πού μια αποτοξίνωση από αυτόν. Τα βιβλία σε επιστρέφουν σε μια κατάσταση πολύ λιγότερο εικονική και περίπλοκη.

Διαβάστε περισσότερα >>