Στις επαγγελματικές μας στιγμές πολλές φορές θα χρειαστεί να συστηθούμε οι ίδιοι, ή να συστήσουμε μεταξύ τους δυο ανθρώπους που δεν γνωρίζονται. Το κάνουμε σωστά; Ή κατά λάθος μπορεί να συμβεί μια μικρή -γκουχ, γκουχ- πανωλεθρία; Εγώ για πολλά χρόνια αγνοούσα τον ακριβή τρόπο, το etiquette, όπως λένε οι αγγλοσάξονες, των συστάσεων, κι όμως υπάρχουν άγραφοι νόμοι-ευαγγέλιο, που σας τους κάναμε όσο γίνεται πιο απλούς για να μην τους ξεχάσετε ποτέ.

  1. Όταν έχουμε έναν άντρα και μια γυναίκα, συστήνουμε πρώτα τον άντρα στη γυναίκα και μετά τη γυναίκα στον άντρα. Είναι ένδειξη αβρότητας και σεβασμού προς τις γυναίκες. Π.χ. «Να σας συστήσω: ο κύριος Παπαδόπουλος, η κυρία Καρρά». Ή «Κυρία Καρρά, από εδώ ο κύριος Παπαδόπουλος».
  2. Όταν έχουμε έναν ανώτερο στην επαγγελματική ιεραρχία και έναν καινούργιο ή κατώτερο, συστήνουμε τον κατώτερο στον ανώτερο. Π.χ. αν στο τμήμα μας έχει μόλις προσληφθεί ο κύριος Χρυσανθακόπουλος και θέλουμε να τον πάμε να γνωρίσει τον senior/manager/ανώτερο/πιάσατε το νόημα κύριο Μακρή, λέμε: «Να σας συστήσω τον κύριο Χρυσανθακόπουλο. Ο κύριος Χρυσανθακόπουλος, ο κύριος Μακρής». (Το παραδέχομαι το έκανα πάντα ανάποδα αυτό.)
  3. Αν έχουμε κάποιον από μια άλλη εταιρεία ως επισκέπτη, συστήνουμε τον συνάδελφό μας στον επισκέπτη και όχι αντίστροφα. Π.χ. Αν έχει έρθει η κυρία Κονταξή τη συστήνουμε με τη συνάδελφό μας ως εξής: «Κυρία Κονταξή, να σας συστήσω τη συνάδελφό μου κυρία Φωτεινοπούλου». Και μπορούμε να συνεχίσουμε ως εξής: «Η κυρία Φωτεινοπούλου είναι υπεύθυνη της εξυπηρέτησης πελατών, η κυρία Κονταξή είναι στο τμήμα πωλήσεων της GoodBuys. (Είδατε; Φροντίσαμε πρώτα να ενημερωθεί ο επισκέπτης και μετά ο δικός μας άνθρωπος).

Διαβάστε περισσότερα >>