Με τα σημερινά δεδομένα, έτσι όπως αυτά διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας COVID-19, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας.

Πολλοί εργοδότες έπρεπε να επανασχεδιάσουν τη φυσιολογική ροή της δουλειά τους, βρίσκοντας λύσεις για να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται παρέχοντας την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια στους υπαλλήλους τους.

Έτσι, πολλές θέσεις εξ αποστάσεως εργασίας έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά. Με την πρώτη ματιά, η «κατ' οίκον» εργασία μπορεί να σας δώσει πολύ περισσότερη ελευθερία από την εργασία σε μια εταιρεία. Αλλά πόσο πλεονεκτική μπορεί είναι η εξ αποστάσεως εργασία σχετικά με τον ελεύθερο χρόνο μας; 

 

Περισσότερος χρόνος για όσα μου αρέσουν

Όλο και περισσότεροι από τους ανθρώπους που επιλέγουν να εργάζονται από το σπίτι, το κάνουν επειδή θέλουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για την προσωπική τους ζωή. Η αναζήτηση μιας θέσης εξ αποστάσεως εργασίας με μειωμένο ωράριο δεν συνάδει, ωστόσο, με όσα συμβαίνουν στην πραγματικότητα.

Οι συνολικές ώρες εργασίας είναι οι ίδιες. Αυτό που είναι διαφορετικό είναι ο τρόπος κατανομής τους κατά τη διάρκεια μιας ημέρας ή μιας εβδομάδας. Εξασφάλισε ένα πρόγραμμα που σέβεται τόσο το ωράριο εργασίας που απαιτείται για να είσαι παραγωγικός, όσο και τα διαλείμματα που απαιτούνται για να αισθάνεσαι άνετα και να μην παραμελείς την προσωπική σου ζωή. 

 

Είναι χάος όταν δεν πηγαίνω στο γραφείο

Για εκείνους που δεν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή δεν έχουν επιλέξει εθελούσια να εργαστούν από το σπίτι και έχουν υποχρεωθεί να το κάνουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αυτό μπορεί να αποβεί πραγματικά ενοχλητικό. Είμαστε γενετικά κατασκευασμένοι ώστε να προσαρμοζόμαστε σε μια καθημερινή ρουτίνα. Μια δουλειά που δεν έχει σταθερό πρόγραμμα, για πολλούς από εμάς ήταν ταυτόσημη με την απώλεια ελέγχου.

Ορίστε λοιπόν που όσοι επιλέγουν εργασίες εξ αποστάσεως αποφεύγουν την ρουτίνα, η οποία όμως είναι ένας τρόπος ζωής για άλλους. Μερικοί αισθάνονται άνετα όταν το πρόγραμμά τους είναι πάντα το ίδιο και δεν υφίσταται σημαντικές αλλαγές. Οποιαδήποτε νέα αλλαγή μπορεί να προκαλέσει άγχος. Είναι σημαντικό να διαχειρίζεσαι τα πράγματα ήρεμα και να βρίσκεις λύσεις ώστε να γίνεσαι παραγωγικός. 

 

Βρες τον κατάλληλο χώρο

Αν και η άνεση του σπιτιού μας μπορεί να μας κάνει να χαλαρώσουμε, συνιστάται ο τρόπος με τον οποίο εργαζόμαστε να μην είναι τυχαίος. Ακόμα κι αν δεν πάμε στο γραφείο, θα ήταν καλό να καθιερώσουμε ένα τελετουργικό που θα μας βοηθήσει να οριοθετήσουμε τον χρόνο εργασίας από τις άλλες δραστηριότητες που θέλουμε να κάνουμε. Εξασφάλισε έναν χώρο εργασίας όπου δεν αποσπάται η προσοχή σου.

Όταν βρίσκεσαι στο σπίτι, οι δραστηριότητες που μπορούν να σε απασχολήσουν είναι πολλές, οπότε διακινδυνεύεις να υπάρχει πάντα κάτι που πρέπει να γίνει όταν θα θελήσεις να ξεκινήσεςι να εργάζεσαι. Βρες ένα απομονωμένο μέρος που θα σε βοηθήσει να διατηρείσαι παραγωγικός. Εάν δεν ζεις μόνος, μην διστάσεις να ενημερώσεις τους δικούς σου ότι σκοπεύεις να εργαστείς, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να σε διακόψουν. 

 

Μικρά και συχνά διαλείμματα- το κλειδί της επιτυχίας

Σίγουρα σου έχει συμβεί μέχρι τώρα να έχεις ημέρες που ο φόρτος εργασίας είναι τόσο υψηλός που ξεχνάς να σταματήσεις. Όταν βρίσκεσαι στο σπίτι και δεν έχεις μια προκαθορισμένη λίστα με τα πράγματα που έχεις θέσει ως στόχο να φέρεις εις πέρας, υπάρχει η τάση να συσωρρεύονται όλα μαζί, με το να αναβάλλεις όλα όσα έχεις να κάνεις. Έτσι, να βρεθείς μπροστά σε ένα άστατο πρόγραμμα, με πολύ μεγάλα διαλείμματα, ακολουθούμενα από ημέρες αδιάλειπτης εργασίας, προκειμένου να αναπληρώσεις τον χαμένο χρόνο.

Τα διαλείμματα πρέπει να τηρούνται. Η διάρκειά τους πρέπει να είναι ιδανική, για να σου δίνουν ενέργεια και να σας προετοιμάζουν για ένα νέο στάδιο εργασίας. Όταν δεν μας βλέπουν, έχουμε την τάση να συνδυάζουμε δραστηριότητες. Όμως, ανεξάρτητα από το πόσο καλά είναι τα ζυμαρικά που ετοιμάσαμε για το γεύμα, δεν τα απολαμβάνουμε στον χώρο που έχουμε αφιερώσει στη δουλειά μας. Η ποιότητα της προσοχής χάνεται και, μαζί της, η παραγωγικότητα. 

 

Επικοινώνησε και οργανώσου

Η τεχνολογία είναι στο πλευρό σου, ειδικά όταν εργάζεσαι από το σπίτι. Η επικοινωνία είναι σημαντική τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο. Προγραμμάτισε τακτικές διαδικτυακές συναντήσεις με τους συναδέλφους σου, ώστε η ομάδα να λειτουργεί ομαλά. Προσέγγισε στρατηγικές και σχέδια εργασίας που μπορούν να σε βοηθήσουν.

Χρησιμοποίησε εφαρμογές που σε βοηθούν να οργανωθείς καλύτερα και να μην χάνεις προθεσμίες. Τα σχέδια τύπου «To do list» σου δίνουν τη δυνατότητα να μην χάνεις τίποτα σημαντικό. Να θυμάσαι, όταν προγραμματίζεις μια σύσκεψη, να είσαι διαθέσιμος και να μην την αναβάλεις, ακόμα κι αν το πρόγραμμά σου είναι τώρα ευέλικτο. 

 

Πώς εξηγείς στο παιδί σου ότι πρέπει να δουλέψεις;

Όταν το πρόγραμμά σας εξαρτάται από τον συγχρονισμό με τα μέλη της οικογένειάς σου, τα πράγματα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα. Όλο και περισσότεροι νέοι γονείς επιλέγουν να εργαστούν από απόσταση για να είναι κοντά στα παιδιά τους. Όταν το παιδάκι είναι στα πρώτα χρόνια της ζωής του και οι απαιτήσεις του περιορίζονται στο φαγητό και στον ύπνο, τα πράγματα φαίνονται απλά.

Όταν ο χρόνος σου αρχίζει να μοιράζεται μεταξύ παιχνιδιών, εργασίας στο σπίτι,  μαγειρέματος ή κάθε είδους τρελών ιδεών που το παιδί εφευρίσκει από την επιθυμία να περάσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μαζί σου, η εργασία εξ αποστάσεως μοιάζει μια ατυχής επιλογή. Εάν δεν μπορείς να προσαρμόσεςι το πρόγραμμα του παιδιού  στις απαιτήσεις της εργασίας σου, προσπαθώντας να το κρατήσεις απασχολημένο, μια αποτελεσματική λύση θα ήταν να του εξηγήσεις ότι παρόλο που είσαι πάντα στο σπίτι, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ελεύθερο χρόνο. Προσπάθησε να το εντάξεις στην καθημερινή σου ρουτίνα, εξοικειώνοντάς το με το γεγονός ότι ο χρόνος που διατίθεται για την εργασία είναι συγκεκριμένος.

Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι όσοι εργάζονται από το σπίτι βρίσκουν πολύ πιο εύκολο να εξισορροπήσουν την προσωπική και επαγγελματική ζωή. Η ευελιξία σχετίζεται με την πεποίθηση ότι έχεις περισσότερο έλεγχο του προγράμματός σου και αυτό σου προσφέρει, από ψυχολογική άποψη, χαλάρωση και ικανοποίηση.

Είναι αλήθεια ότι αυτή η ανεξαρτησία του να επιλέγεις με τι και πότε θα δουλέψεις, μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε χάος. Ένας υγιής και ρεαλιστικός προγραμματισμός σε βοηθά να μην αισθάνεσαι περιορισμένος και να μπορείς να απολαμβάνεις τη δουλειά που επιθυμείς. Παραδόξως, οι καθιερωμένοι κανόνες φέρνουν την επιθυμητή ελευθερία στην εργασία.

Η ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής είναι πολύ εύκολο να επιτευχθεί. Έχει να κάνει με τη συνήθεια του καθενός να μην αναβάλλει τις υποχρεώσεις του και να είναι οργανωμένος. Ακόμα κι αν κάποιες ασήμαντες καταστάσεις μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία σου, δεν είναι δύσκολο να την  αποκαταστήσεις, αν μάθεις πώς να το κάνεις σωστά. Με υπομονή και την κατάλληλη δουλειά, μπορείς πάντα να αισθάνεσαι πως έχεις τον έλεγχο της κατάστασης!

Αν σου άρεσε, κοινοποίησέ το!