Εργασία εξ αποστάσεως: Πώς να είσαι πιο αποτελεσματικός όταν δουλεύεις από το σπίτι

Όλο και περισσότεροι εργοδότες έχουν αποφασίσει να αφήσουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν από το σπίτι για να προλάβουν τη διάδοση του κωρονοϊού. Δυστυχώς, η εργασία εξ αποστάσεως δεν είναι πάντα ευχάριστη και μπορεί να γίνει δύσκολο να συγκεντρωθεί κανείς όταν είναι στο σπίτι του.

 

Στο άρθρο αυτό θα μάθεις πώς να είσαι το ίδιο ή ακόμα και αποτελεσματικότερος από το γραφείο. Θα μάθεις επίσης ποια είναι τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα της εργασίας από το σπίτι.

 

Τα πλεονεκτήματα της εργασίας εξ αποστάσεως

Η εργασία από το σπίτι ή από καφενείο έρχεται με πολλά οφέλη. Βέβαια, στο πλαίσιο αυτό, κάποιοι εργαζόμενοι ίσως νιώθουν υποχρεωμένοι να δουλεύουν από το σπίτι ή βρίσκονται σε καραντίνα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πλεονεκτήματα στην εργασία στο σπίτι.

 

1. Χάνεται λιγότερος χρόνος

Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να ξυπνήσουμε το πρωί, να πιούμε τον καφέ μας και να ετοιμαστούμε βιαστικά για να πάμε στη δουλειά. Όταν βάλλεις και τα 45 λεπτά ή πάνω από μία ώρα δρόμου στο γραφείο, η κατάσταση είναι ακόμα δυσκολότερη.

 

Αν μείνεις στο σπίτι δε χρειάζεται να κάνεις πολλά από αυτά τα πράγματα. Μπορείς να ξυπνήσεις φυσικά, να πιείς τον καφέ ενώ δουλεύεις και δε χρειάζεσαι μακιγιάζ ή ρούχα γραφείου.

 

Έτσι εξοικονομείς περίπου 3 ώρες την ημέρα: μία ώρα για την προετοιμασία και δύο ώρες για το ταξίδι με επιστροφή.

 

2. Μπορείς να έχεις ευέλικτο πρόγραμμα

Μπορείς να αρχίσεις νωρίτερα ή να δουλεύεις σύμφωνα με το πρόγραμμα. Βέβαια, αυτό ισχύει μόνο αν συζητήσεις προηγουμένως με τον εργοδότη του. Σε αντίθετη περίπτωση, θα έχει πάντως μία επιπλέον ώρα ύπνου.

 

3. Έχεις όλη την άνεση του σπιτιού

Επειδή είσαι στο σπίτι σου αισθάνεσαι πολύ πιο άνετα. Ξέρεις που είναι όλα τα πράγματα, μπορείς να δουλεύεις από το κρεβάτι, από το γραφείο, στην κουζίνα. Επίσης αποφεύγεις τους συναδέλφους που σε διακόπτουν και μπορείς να συγκεντρωθείς ευκολότερα.

 

 

4. Εξοικονομείς χρήματα

Όταν είσαι στο γραφείο έχεις τον πειρασμό να αγοράζεις σνακ, να παραγγείλεις φαγητό το μεσημέρι ή να αγοράσεις αεριούχο ποτό ή καφέ. Όταν είσαι σπίτι μπορείς να μαγειρεύεις και να αποφύγεις να αγοράζεις διάφορα ανθυγιεινά και ακριβά προϊόντα.

 

 

Μειονεκτήματα

Όπως κάθε κατάσταση, και η εργασία από το σπίτι έρχεται με κάποια μειονεκτήματα. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

 

1. Έλλειψη επικοινωνίας

Αν ζεις μόνος/μόνη θα σου λείπει η άμεση, πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία με τους συνάδελφους. Ακόμα και αν συζητάτε στο Skype, Slack ή οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα, δεν είναι το ίδιο.

 

Ακόμα και αν ζεις με σύντροφο, κάποτε θα νιώθεις την ανάγκη να συζητάς με άλλα άτομα. Αυτό εξαρτάται από την περίοδο που εργάζεσαι από το σπίτι. Αν είναι μόνο μία βδομάδα, δε θα έχεις αυτό το πρόβλημα.

 

2. Είναι ευκολότερο να χάσεις τη συγκέντρωσή σου

Όταν είσαι στο γραφείο δε χρειάζεται να καθαρίζεις, να πλένεις ρούχα, πιάτα (εκτός από το μπολ αφού έφαγες) και δεν πρέπει να μαγειρεύεις.

 

Όταν είσαι στο σπίτι θα έχεις την τάση να καθαρίζεις, να μαγειρεύεις και να δουλεύεις ταυτόχρονα. 

 

Συμβουλές για να έχεις παραγωγικότητα όταν δουλεύεις από το σπίτι

 

1. Κάνε διαλείμματα

Όταν δουλεύεις από το σπίτι μπορεί να έχεις την τάση να εργάζεσαι αδιάκοπα, χωρίς διαλείμματα, για να τελειώσεις γρηγορότερα ή να κάνεις περισσότερες δουλειές.

 

Μην ξεχνάς να κάνεις μικρά και συχνά διαλείμματα και ένα διάλειμμα για το μεσημεριανό. Όταν δουλεύεις συνέχεια, η παραγωγικότητά σου αρχίζει να μειωθεί. Γι’ αυτό συνιστάται να κάνεις διαλείμματα, να αποσυνδεθείς από την εργασία, για να έχεις την ικανότητα να συγκεντρωθείς ευκολότερα.

 

2. Μην κάνεις άλλα πράγματα ενώ δουλεύεις

Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να απέχει κανείς από το multitasking, επειδή αμέσως που αρχίζεις να δουλεύεις έχεις την εντύπωση ότι είναι πολλή σκόνη στο σπίτι, ότι τα ρούχα πρέπει να πλυθούν ή έχεις ξεχάσει να αγοράζεις κάτι.

Για όλα αυτά τα πράγματα καθόρισε μερικές στιγμές της ημέρας που θα ασχολείσαι αποκλειστικά με αυτά. Είτε τα κάνεις το πρωί πριν το πρόγραμμα, το βράδυ μετά ή λίγο-λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως σε βολεύει περισσότερο.

Αν κάνεις περισσότερα πράγματα ταυτόχρονα δε θα πετύχεις να συγκεντρωθείς σε κανένα από αυτά. Όπως λένε, όποιος κυνηγά δυο κουνέλια από τα δύο κανένα δεν πιάνει.

 

3. Αποσυνδέσου από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Είμαστε συνδεδεμένοι καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στα σημερινά δεδομένα, με όλες τις ψεύτικες ειδήσεις για το κορονοϊό, το καλύτερο είναι να αποσυνδεθείς για μερικές ώρες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμα και αν δουλεύεις στον τομέα αυτό, κάνε μερικά διαλείμματα όταν κλείνεις όλες τις ειδοποιήσεις.

 

4. Μην αναβάλλεις δουλειές

Όταν δουλεύεις από το σπίτι έχεις περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σου και ίσως να έχεις την τάση να αναβάλλεις κάποιες δουλειές. Αυτό δεν είναι ενδεδειγμένο επειδή, αν και έχεις περισσότερο χρόνο, η δύναμη συγκέντρωσής σου δεν είναι η ίδια.

Όσο περισσότερο αναβάλλεις μία δουλεία, τόσο δυσκολότερο θα είναι να την ξεκινήσεις. 

 

5. Κάνε ένα αυστηρό πρόγραμμα

Για να έχεις αποδοτικότητα όταν δουλεύεις από το σπίτι, είναι σημαντικό να έχεις πρόγραμμα παρόμοιο με αυτό του γραφείου. Δε χρειάζεται να είναι τα πάντα υπολογισμένα στο δευτερόλεπτο, αλλά είναι ιδανικό να έχεις λίστα με όλες τις δουλειές, να τις αναθέσεις κάποια χρονική περίοδο και να βρεις χρόνο και για μερικά διαλείμματα χαλάρωσης.

 

Αυτές είναι οι συμβουλές μας και ελπίζουμε να σε βοηθήσουν να έχεις περισσότερη αποδοτικότητα όταν δουλεύεις από το σπίτι. Δοκίμασέ τις και πες μας στα σχόλια αν σε βοήθησαν!