Δύο άτομα κάθονται σε μια καφετέρια. Το ένα απομακρύνεται για λίγο και το άλλο συνειδητοποιεί αμέσως ότι βρίσκεται μόνο του σε δημόσια θέα. Η πρώτη κίνηση που κάνει, από ένστικτο, είναι να πάρει το κινητό στο χέρι του ελέγχοντας για μηνύματα ή χαζεύοντας στα social media. Αυτό το κάνει απλώς για να ξεπεράσει την πλήξη του μέχρι την επιστροφή του άλλου, σωστά; Πιθανόν, αν και ο λόγος για τον οποίο 8 στους 10 το κάνουμε αυτό είναι επειδή νιώθουμε ότι κρινόμαστε από τους άλλους όταν βρεθούμε κάπου, δημοσίως, μόνοι μας. Αισθανόμαστε ότι είμαστε το κέντρο της αρνητικής προσοχής των άλλων, κάτι ασφαλώς που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα! Εκείνο που μας λείπει είναι απλώς η αυτοπεποίθηση… 

Η αυτοπεποίθηση ορίζεται ως η εμπιστοσύνη που έχει κάποιος στις ικανότητές του ή, πιο απλά, ο τρόπος που μιλάμε στον εαυτό μας για τον εαυτό μας. «Έχω αυτοπεποίθηση» σημαίνει ότι πιστεύω πως μπορώ να τα καταφέρω, ότι λύνω προβλήματα και δεν ανησυχώ απλώς γι’ αυτά, ότι αντιμετωπίζω και εξαφανίζω τους φόβους μου και, το σημαντικότερο, ότι αγαπώ και σέβομαι τον εαυτό μου. Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση είναι πιο αποτελεσματικοί και παραγωγικοί, καθώς επιδρούν απέναντι στον εαυτό τους και στο περιβάλλον τους θετικά και εξελικτικά.

Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με το άγχος του εργασιακού μας περιβάλλοντος. Όταν έχουμε χαμηλή ή και καθόλου αυτοπεποίθηση, το άγχος αυτό μπορεί να γίνει αφόρητο, ακόμα και καταστροφικό για την υγεία μας και τις σχέσεις μας. Αντίθετα, οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι στην εργασία τους και δεν φοβούνται να προχωρήσουν σε νέα σχέδια ή να αναλάβουν νέες προκλήσεις. Έτσι, για να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τα επιχειρηματικά μας σχέδια και τα εργασιακά μας καθήκοντα, χρειαζόμαστε τόνωση της αυτοπεποίθησής μας. Το σημερινό μας άρθρο δείχνει πώς με λίγα και απλά βήματα και με αλλαγή της νοητικής μας διάθεσης μπορούμε να ενδυναμώσουμε την αυτοπεποίθησή μας και να τη χρησιμοποιήσουμε ως κλειδί για την επαγγελματική μας εξέλιξη.

Επικεντρωθείτε στις επιτυχίες σας και κόψτε την αρνητική συζήτηση με τον εαυτό σας

Είναι δύσκολο να αυξήσετε την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σας αν είστε κολλημένοι σ’ αυτά που δεν κάνετε καλά. Θυμίστε στον εαυτό σας όλα τα επιτυχημένα πράγματα που έχετε κάνει, ώστε να ενισχύσετε την εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας στην εργασία σας. Το να μένουμε κολλημένοι στα λάθη και τις αποτυχίες εμποδίζει την ανάπτυξή μας. Αγκαλιάστε τα λάθη σας, μετατρέψτε τα σε μαθήματα και προχωρήστε. Η αξία σας δεν κρίνεται από τις αποτυχίες, αλλά από τις επιτυχίες σας στην επίτευξη δύσκολων στόχων, προθεσμιών και έργων. Κανείς δεν έγινε καλύτερος σε τίποτα πολεμώντας διαρκώς τον εαυτό του. Επικεντρωθείτε λοιπόν στις επιτυχημένες επαγγελματικές σας στιγμές, σταματήστε την αρνητική αυτοκριτική, υιοθετήστε θετική νοοτροπία και θα δείτε την αυτοπεποίθησή σας να αυξάνεται αλματωδώς.

Διαβάστε περισσότερα >>