Η διαδικασία εύρεσης νέας εργασίας μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι σημαντικό να διατηρήσετε μια θετική ατμόσφαιρα γύρω από τον εαυτό σας, η οποία θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε τη δουλειά των ονείρων σας το συντομότερο δυνατό. Σε αυτό το άρθρο σας δίνουμε μερικές προτάσεις που θα κάνουν τη διαφορά τόσο ως προς τη στάση σας κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, όσο και ως προς την τελική της έκβαση. Ανεξάρτητα από την εργασία που επιθυμείτε ή το πεδίο στο οποίο την αναζητάτε, κάποια πράγματα παραμένουν απαραίτητα.

Καταρχάς, δημιουργήστε μια λίστα με όλα τα πράγματα που γνωρίζετε να κάνετε, δίνοντας προτεραιότητα σε αυτά που σας αρέσουν. Το πάθος φέρνει επιμονή. Έτσι, θα είναι πολύ πιο εύκολο για εσάς να εστιάσετε το ενδιαφέρον σας στα πράγματα που πραγματικά σας ελκύουν. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να κάνετε ευκολότερα τη διάκριση μεταξύ των πραγματικών επιθυμιών σας και των επιρροών του περίγυρού σας ή άλλων παραγόντων, όπως  για παράδειγμα μια εταιρεία που έχει υψηλό κύρος, αλλά με την οποία εσείς δε βρίσκετε τίποτα κοινό.

 

Μπορείτε να εμπιστευτείτε τον εαυτό σας και να μείνετε σεμνοί την ίδια στιγμή;

Η αναζήτηση εξειδικευμένων ιστότοπων, όπου  μπορείς να κάνεις αίτηση για δουλειά, δεν είναι αρκετή. Πρέπει να διαφημίσετε τον εαυτό σας. Η αγορά είναι πολύ ανταγωνιστική και υπάρχει κίνδυνος ο εργοδότης να μην ανοίξει καν το φάκελο με την αίτησή σας. Η ανάδειξη του εαυτού σας έχει να κάνει πολύ με την αυτοπεποίθηση. Πολλές φορές, ειδικά στον πολιτισμό μας, η σεμνότητα συνδέεται με μια ψευδή υποτίμηση των πραγματικών μας δυνατοτήτων. Το να είσαι μετριοπαθής δεν σημαίνει ότι είσαι άσχετος. Αντίθετα, δείχνει ότι ξέρεις να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου για τα πράγματα που είσαι βέβαιος ότι τα κατέχεις και, ταυτόχρονα, να έχεις επίγνωση όλων εκείνων των πραγμάτων που πρέπει να τελειοποιήσεις ή ακόμα και να μάθεις.

 

Τι κάνετε μετά την υποβολή αίτησης;

Μόλις υποβάλετε αίτηση για την εργασία που θέλετε μαζί με ένα συγκεκριμένο και προσαρμοσμένο σε αυτήν βιογραφικό, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να επικοινωνήσετε με τα άτομα που ασχολούνται με τις προσλήψεις σε αυτήν την εταιρεία. Η εταιρεία καθεαυτή είναι ένα εμπορικό σήμα, όχι ένα άτομο με το οποίο μπορείτε να μιλήσετε. Το να απευθυνθείτε προσωπικά σε ένα άτομο αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητές σας για επιτυχή απάντηση. Στο Poudouleveis.gr μπορείτε να βρείτε σχόλια που μπορούν να σας βοηθήσουν. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε όσο το δυνατόν περισσότερο τη δουλειά που κυνηγάτε. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η περιγραφή της εργασίας να ταιριάζει με τον τομέα δραστηριότητάς σας, αλλά οι πολιτικές της εταιρείας να είναι αντίθετες με τις επιθυμίες σας.

 

Ορίστε στόχους

Η συγκεκριμένη διαδικασία απαιτεί υπομονή και επιμονή. Δεν μπορείτε να αφιερώσετε μόνο μια μέρα, κάνοντας αιτήσεις σε όποιες θέσεις βρίσκετε διαθέσιμες και μετά να περιμένετε χωρίς να κάνετε τίποτα. Όντας υπόθεση ενός κλικ, αυτές οι αιτήσεις αντιμετωπίζονται συχνά επιφανειακά. Προτού, λοιπόν, το πατήσετε, διαβάστε προσεκτικά ολόκληρη την περιγραφή εργασίας.

Ορίστε για κάθε ημέρα έναν εύλογο αριθμό θέσεων εργασίας για τις οποίες μπορείτε να υποβάλετε αίτηση. Στη συνέχεια, καταγράψτε τα βήματα που θέλετε να ακολουθήσετε, προκειμένου να προσεγγίσετε περισσότερο την εταιρεία. Είτε θέλετε να στείλετε ένα e-mail στον υπεύθυνο προσλήψεων είτε θέλετε να ζητήσετε τη γνώμη πρώην υπαλλήλων, εντάξτε το σε ένα σχέδιο με σαφή στοχοθεσία.

 

 Πώς να διαχειριστείτε την αποτυχία;

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι καλό να προετοιμάζεστε και για αρνήσεις. Τις περισσότερες φορές, εκτός από τα γενικά προσόντα που απαιτεί μια εργασία, αυτά που κάνουν τη διαφορά είναι οι κοινωνικές δεξιότητες, αλλιώς γνωστές και ως «soft skills».

Στο Poudouleveis.gr μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το τι είναι ακριβώς τα λεγόμενα «soft skills» και πώς μπορείτε να τα αναπτύξετε. Συνήθως τέτοια είναι τα κριτήρια που κάνουν τη διαφορά στην επιλογή σας ή μη από τον εργοδότη. Μια αρνητική απάντηση, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι είστε ανεπαρκώς προετοιμασμένοι για τον τομέα σας, απλά σας κάνει γνωστό ότι μπορείτε να αναπτύξετε νέες προσωπικές δεξιότητες.

 

Αισιοδοξία και θετική ενέργεια.

Ο νόμος της έλξης λειτουργεί επίσης και όταν ψάχνετε για δουλειά. Όσο πεισμώνετε, τόσο θα καθυστερούν να φανούν τα αποτελέσματα. Αυτός που έχει γενικά μια ευέλικτη νοοτροπία, γνωρίζει ότι μια αισιόδοξη στάση είναι το κλειδί για την επιτυχία. Προσπαθήστε να γράφετε κάθε βράδυ τρία θετικά πράγματα που σας συνέβησαν τη διάρκεια της ημέρας. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να σχετίζονται με τη δουλειά. Μπορεί να είναι οτιδήποτε από τη συγκεκριμένη ημέρα που σας έκανε να νιώσετε καλά και να σας έδωσε θετική ενέργεια: ένας σύντομος περίπατος, ένα φλιτζάνι καφέ, ένα κομπλιμέντο κ.λπ.

Προσπαθήστε να περιβάλλεστε από άτομα που σας φτιάχνουν τη μέρα.

Ο Jim Rohn, επιχειρηματίας και ομιλητής εμψύχωσης, είχε πει: «Είσαι το περιβάλλον των πέντε ατόμων με τα οποία περνάς περισσότερο χρόνο».

Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε εκείνους που απομυζούν την ενέργειά σας, προσπαθήστε να ξοδεύετε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο γύρω τους και να μην αφήνετε τον εαυτό σας να επηρεάζεται από τις σκέψεις τους.

 

Αναζητήστε κίνητρα

Όταν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε, προσπαθήστε να μείνετε σε αυτή τη διάθεση όσο το δυνατόν λιγότερο. Μπορείτε να βγείτε και να κάνετε γυμναστική, να μαγειρέψετε κάτι ή να παρακολουθήσετε την αγαπημένη σας ταινία.

Προσέξτε να μην παραδοθείτε σε μια κατάσταση συνεχούς χαλάρωσης και να προσπαθείτε να αναζητείτε κίνητρα για τον εαυτό σας σε οποιαδήποτε δραστηριότητα επιλέγετε. Υπάρχουν πολλοί συγγραφείς εμψύχωσης που θα άξιζαν την προσοχή σας ή διάφορα μέρη στο διαδίκτυο, όπως τα συνέδρια της TEDx, κάποια βίντεο σε Youtube και  LinkedIn,  podcasts αφιερωμένα σε διάφορα θέματα κ.λπ.

Όλα αυτά είναι μια ευκαιρία να χαλαρώσετε και να μάθετε πράγματα. Καθε άτομο από το οποίο μπορείτε να μάθετε κάτι χρήσιμο, είναι πάντοτε απαραίτητο. Αν αυτά υπάρχουν ενεργά στη ζωή σας, τότε θα σας βοηθήσουν να ωριμάσετε και να βρείτε τις σωστές λύσεις για τον εαυτό σας τη δεδομένη στιγμή.

Όλες αυτές οι λύσεις θα συμβάλλουν στην επιτυχή διαδικασία αναζήτησης νέας εργασίας. Μην ξεχνάτε τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε, τους λόγους που θέλετε μια συγκεκριμένη δουλειά και τις δημιουργικές λύσεις που υπάρχουν για κάθε αδιέξοδο.