Αν στο τελευταίο άρθρο μιλήσαμε για πέντε επαγγέλματα που θα εξαφανιστούν στο μέλλον, σήμερα σκεφτήκαμε να αντιμετωπίσουμε ένα θέμα που εγείρει πολλά ερωτήματα, και συγκεκριμένα το εξής: ποιες θα είναι οι δουλειές του μέλλοντος και πώς να προετοιμαστούμε κατάλληλα για αυτές;

Μια μελέτη της Dell Technologies δείχνει ότι το 85% των θέσεων εργασίας που θα υπάρχουν το 2030 δεν έχουν ακόμη εφευρεθεί.

Ακόμα κι έτσι, ένα πράγμα είναι βέβαιο: Οι μελλοντικές προσφορές εργασίας συνδέονται άμεσα με τις τάσεις που αλλάζουν τον κόσμο μας σήμερα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η τεχνολογία εξελίσσεται τάχιστα και κάθε δραστηριότητα στην αγορά εργασίας θα πρέπει επίσης να συμβαδίζει με αυτήν.

Οι ειδικοί της Cognizant ανέλυσαν τις τάσεις και τους διάφορους τομείς δραστηριότητας των ανθρώπων και συνέταξαν μια έκθεση με είκοσι μία θέσεις εργασίας που θα εμφανιστούν στο μέλλον.

Η ομάδα Poudouleveis.gr ανέλυσε την παρούσα έκθεση, και με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να παρουσιάσουμε και σε εσάς ορισμένα από αυτά τα επαγγέλματα:

 

Ειδικός στον τομέα της κυβερνοασφάλειας

Όπως αναμενόταν, οι πρώτες θέσεις εργασίας του μέλλοντος θα εμφανιστούν στον τομέα της πληροφορικής.

Οι μεγάλες εταιρείες πληροφορικής, αλλά και όχι μόνο αυτές, θα χρειαστούν ειδικούς στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας.

Οι ειδικοί από το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (NCSC) πιστεύουν ότι ένας τέτοιος ειδικός θα πρέπει να είναι πολύ καλά εκπαιδευμένος από τεχνική άποψη.

Ως υποχρεωτικά κριτήρια που πρέπει να περιέχει το βιογραφικό σημείωμα ενός τέτοιου ειδικού είναι:

      - Εμπειρία στον τομέα της ανάπτυξης λογισμικού και της πειρατείας στον κυβερνοχώρο.

      - Ικανότητα προσαρμογής για την επίλυση προβλημάτων στο πλαίσιο μιας ομάδας

 

Υπεύθυνος κινδύνου έξυπνων αυτοκινήτων

Μόλις η τεχνητή νοημοσύνη εξελιχθεί και αποτελέσει μέρος της ζωής μας, μια τέτοιου είδους δουλειά θα καταστεί αναγκαία.

Το κύριο καθήκον ενός τέτοιου υπεύθυνου θα είναι να ελέγχει και να αναλύει τα τρωτά σημεία των ευφυών μηχανών ή των ρομπότ.

Για το λόγο αυτό απαιτείται προηγμένη γνώση προγραμματισμού και ρομποτικής.

Ταυτόχρονα, αυτός ο ειδικός μπορεί επίσης να συντονίζει μια ευρύτερη ομάδα μηχανικών για τέτοιες περιπτώσεις, κάτι που δίνει έμφαση και σε άλλες "μαλακές δεξιότητες", όπως: ομαδική συνεργασία, εμπειρία σε ηγετικές θέσεις κ.λπ.

 

Διαχειριστής οικιακού αυτοματισμού (Smart Home)

Τα έξυπνα σπίτια δεν είναι πλέον κάτι το καινούργιο τη σήμερον ημέρα.  Μαζί με την εξέλιξή τους θα εμφανιστεί ταυτόχρονα και μια νέα δουλειά, ανώτερη από εκείνη του παραδοσιακού μηχανικού ή αρχιτέκτονα.

Αυτός ο διαχειριστής θα πρέπει να συντονίζει την ομάδα των αρχιτεκτόνων και των μηχανικών που πρόκειται να εργαστούν για την κατασκευή ενός σπιτιού.

Όλοι αυτοί θα βρίσκονται σε άμεση συνεργασία με τους πελάτες και η αποστολή τους θα είναι να διασφαλίσουν ότι η ομάδα που συντονίζουν θα ενσωματώσει σωστά όλες τις τελευταίες τεχνολογίες, προκειμένου το εκάστοτε έργο να ολοκληρωθεί στο ακέραιο.

Ως σημαντικά προσόντα στο πιθανό βιογραφικό αυτής της θέσης μπορούμε να αναφέρουμε τις γνώσεις και τις αρχές της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, καθώς και την ικανότητα να είναι κανείς εξοικειωμένος με τις νέες τάσεις στον τομέα.

 

Σχεδιαστής φωνητικής διασύνδεσης (Voice UX)

Στον τομέα της πληροφορικής ο ήχος ή, για να το θέσουμε καλύτερα, η φωνή αντιπροσωπεύει ένα πολύ σημαντικό μηχανισμό επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων και τεχνολογίας.

Η δική μας, η λεγόμενη δεύτερη, γενιά έχει προς το παρόν γνωρίσει μόνο δύο φωνητικές εφαρμογές εικονικών βοηθών: το "Siri Voice" και το "Alexa Voice".

Παρόλο που λειτουργούν σωστά και οι δυο, πολλοί υποστηρίζουν ότι χρειάζονται σημαντικές βελτιώσεις, ξεκινώντας από τη σωστή προφορά των λέξεων μέχρι τη δημιουργικότητα της συνομιλίας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένας τέτοιος σχεδιαστής θα δημιουργεί και θα συνδυάζει ένα σύνολο εργαλείων και αλγορίθμων, προκειμένου να φέρει τη φωνή του μελλοντικού εικονικού σου βοηθού όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην τελειότητα.

Σίγουρα ένας τέτοιος ειδικός θα χρειάζεται τουλάχιστον ένα πτυχίο στη γλωσσολογία, αλλά και εμπειρία στον τομέα του προγραμματισμού και του σχεδιασμού.

 

Ειδικός προστασίας εικονικής ταυτότητας

Σε έναν κόσμο όπου η αγορά ειδήσεων και πληροφοριών ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τα "fake news", ένας τέτοιος ειδικός θα είναι στο μέλλον απαραίτητος.

Μεγάλες, και όχι μόνο, εταιρείες, θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις δεξιότητες αυτού του ειδικού για να υπερασπιστούν και να αποδείξουν την εγκυρότητα των ειδήσεων που περιφέρονται στον Τύπο και στο διαδίκτυο σχετικά με μια εταιρεία ή ένα πρόσωπο.

Σύμφωνα με δηλώσεις  των ανθρώπων της Cognizant, ένας τέτοιος ειδικός θα εργάζεται "στις σκιές", πίσω από κλειστές πόρτες. Θα συνεργάζεται με άλλους, ανώτερους ειδικούς του εν λόγω χώρου, για να βρίσκει και να εφαρμόζει νέες στρατηγικές ανάπτυξης της εικόνας της εταιρείας.

Ένας τέτοιος ειδικός θα πρέπει να διαθέτει μια ευρεία κουλτούρα, αλλά και πολύ καλές δεξιότητες στον τομέα των δημοσίων σχέσεων και του μάρκετινγκ.

 

 

Συμπεράσματα

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις δουλειές που πιθανότατα θα δούμε στην αγορά εργασίας τα επόμενα 15-20 χρόνια.

Όπως θα παρατήρησες, πέρα από την εμπειρία, κάθε εργασία που αναφέρεται σε αυτό το άρθρο είχε ένα κοινό στοιχείο: την ομαδική εργασία.

Η παρουσία αυτής της δεξιότητας στο βιογραφικό σου είναι απαραίτητη, εφόσον θέλεις να επιδιώξεις επαγγέλματα σαν αυτά που αναφέραμε.

Όλοι οι εργοδότες θα κοιτάξουν να βρουν ανθρώπους που θα συνεννοούνται σωστά με την υπόλοιπη ομάδα, καθώς και με τα άλλα τμήματα της εταιρείας.

 Κλείνοντας, ελπίζουμε ότι αυτό το άρθρο σε βοήθησε να καταλάβεις πώς πρόκειται να εξελιχθεί η αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια και πώς να προσαρμοστείς επαγγελματικά για αυτήν.

Μέχρι την επόμενη φορά μπορείς να μας γράψεις στα σχόλια: Ποια "δουλειά του μέλλοντος" θα ήθελες να ακολουθήσεις;