Ο κόσμος αλλάζει συνεχώς. Το ίδιο ισχύει και για τα σημερινά επαγγέλματα. Μια μελέτη δείχνει ότι περίπου το 50% των επαγγελμάτων που ασκούνται σήμερα θα εξαφανιστούν τα επόμενα είκοσι χρόνια.

Οι ειδικοί λένε ότι ο κύριος λόγος για την εξαφάνισή τους είναι η μετάβαση της ανθρωπότητας από την εποχή της τεχνολογίας στην εποχή της ρομποτικής. Τα ρομπότ θα πάρουν τη θέση των ανθρώπων στις περισσότερες θέσεις εργασίας μέσα στην κοινωνία.

 Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται ότι τα ρομπότ θα μας αντικαταστήσουν στις περισσότερες καθημερινές δραστηριότητες. Ωστόσο, θα πρέπει κάποια στιγμή  να δούμε και τη μισογεμάτη πλευρά του ποτηριού και να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση. Πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τι σημαίνει τεχνολογία  και να επωφεληθούμε από το γεγονός ότι μπορεί να επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στη ζωή μας.

 Μπαίνοντας στο θέμα μας, λοιπόν, σας ετοιμάσαμε για σήμερα έναν κατάλογο με πέντε επαγγέλματα που στο μέλλον αναμένεται να μην υπάρχουν πια.

 

#1. Οδηγός

Η πρώτη δουλειά στη λίστα μας είναι αυτή του οδηγού. Όλο και περισσότερα αυτοκίνητα σήμερα κατασκευάζονται με ενσωματωμένη τη λειτουργία αυτόματου πιλότου, έχοντας ως βασικό πλεονέκτημά τους τη μεγάλη αποδοτικότητα κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Έχει ήδη αποδειχθεί ότι οι μηχανές οδηγούν πολύ καλύτερα από τους ανθρώπους. Μπορούν να λειτουργούν συνεχόμενα 24 ώρες την ημέρα, αξιολογούν το δρόμο πολύ καλύτερα, ενώ κόβουν ταχύτητα με τέτοιο τρόπο, ώστε το ποσοστό ατυχημάτων να μειώνεται. Επί του παρόντος, τα αυτόνομα αυτοκίνητα βρίσκονται ακόμα σε στάδιο δοκιμών. Οι ειδικοί αναλύουν διάφορες λεπτομέρειες, όπως το σταμάτημα στα φανάρια, το σωστό παρκάρισμα και η προσαρμογή στην εκάστοτε επιτρεπόμενη ταχύτητα κατά την οδήγηση.

 

#2. Ταμίας

Η δουλειά του ταμία αρχίζει να εξαφανίζεται και αυτή αργά, αλλά σταθερά. 

Όλο και περισσότερα καταστήματα στη Ρουμανία και σε όλο τον κόσμο εφαρμόζουν πλέον το σύστημα της αυτόματης πληρωμής (selfpay). Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι μπορείτε να σαρώσετε τα δικά σας προϊόντα στο σπίτι και να πληρώνετε αμέσως. Όπως τα αυτοκίνητα, έτσι και οι ταμειακές μηχανές μπορούν να λειτουργούν χωρίς διαλείμματα και οι περισσότεροι πελάτες έχουν προσαρμοστεί στο σύστημα αυτό.

Ο σκοπός αυτών των έξυπνων ταμειακών μηχανών είναι να εξαλειφθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το φαινόμενο της ουράς, έτσι ώστε να μην δημιουργείται άγχος και συμφόρηση και ο πελάτης να είναι πολύ πιο ικανοποιημένος.  

Ένα παράδειγμα ενός εν λειτουργία καταστήματος χωρίς ταμίες είναι το Amazon Go, το οποίο άνοιξε τον Ιανουάριο του 2018 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όλα συμβαίνουν αυτόματα. Με το που επιλέξετε τα προϊόντα και απομακρυνθείτε από το κατάστημα, θα λάβετε το λογαριασμό στο κινητό σας τηλέφωνο.

Μέχρι να δούμε, ωστόσο, τέτοια έξυπνα καταστήματα και στη Ρουμανία, θα πρέπει μάλλον να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα.

 

#3. Ρεσεψιόν

Το επάγγελμα του/της υπαλλήλου υποδοχής  βρίσκεται και αυτό στη λίστα μας. Αν κάποτε χρειαζόσασταν κάποιον να σας υποδεχτεί σε ένα μέρος και να σας βοηθήσει με ορισμένες πληροφορίες, τώρα τα ρομπότ μπορούν να κάνουν κάλλιστα αυτή  τη δουλειά.

Το σύστημα αυτό αναπτύχθηκε αρχικά στο πλαίσιο του τραπεζικού τομέα. Ακόμη και η Ρουμανία διαθέτει έξυπνα μηχανήματα που μπορούν να σας χορηγήσουν τις εκάστοτε πληροφορίες που χρειάζεστε. Μπορούν να σας βοηθήσουν, για παράδειγμα, με επιτόπου πλοήγηση ή να σας δώσουν συμπληρωματικές λεπτομέρειες σχετικά με τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μιας εταιρείας.

 

#4. Γεωργός

Μαζί με την τεχνολογία προχωρά σταθερά και ο αγροτικός τομέας. Τα γεωργικά μηχανήματα έχουν μεγάλη ζήτηση αυτή τη στιγμή. Ακόμη και αν η τιμή τους είναι αρκετά ακριβή, στο μέλλον αναμένεται να γίνει πολύ πιο προσιτή, μια και απόκτηση μηχανημάτων θα έχει καταστεί πλέον αναγκαία.

Είτε μιλάμε για τρακτέρ, δεματοποιητές ή σπαρτικές μηχανές, όλα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς την άμεση εμπλοκή του ανθρώπου. Μπορούν να ελεγχθούν εξ αποστάσεως και η αποδοτικότητά τους είναι αρκετά υψηλή.

Στη Ρουμανία, για παράδειγμα, όλο και περισσότεροι αγρότες έχουν αρχίσει να αξιοποιούν τα οφέλη που προσφέρει αυτός ο εξοπλισμός. Τα μεγάλα αγροκτήματα στο Μπανάτ και την Μπουκοβίνα έχουν ήδη ξεκινήσει επενδύσεις σε μηχανήματα που μπορούν και συλλέγουν αυτόματα τα φρούτα και τα λαχανικά.

 

#5. Εργάτης εργοστασίων

Όλα και πιο πολλά εργοστάσια στις μέρες μας έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν το ανθρώπινο δυναμικό τους με ρομποτικό προσωπικό.

Ένα άρθρο που δημοσίευσε το Globenewswire δείχνει ότι το ήμισυ των εργατών- ρομπότ στις ΗΠΑ και στο ένα τρίτο του υπόλοιπου κόσμου αξιοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Στη Ρουμανία η πιο αντιπροσωπευτική βιομηχανική μονάδα υπό αυτό το πρίσμα είναι το εργοστάσιο της Dacia στην πόλη Mioveni. Όπως λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Yves Caracatzanis, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στον οδηγό «Επαγγέλματα του Μέλλοντος» της INACO, το ποσοστό εκρομποτισμού στο εργοστάσιο της Dacia ανέρχεται σήμερα πάνω από 5%. Φυσικά, αυτή τη στιγμή όλες οι ενλόγω μηχανές ελέγχονται από ανθρώπους και πιθανότατα θα συνεχίσουν να ελέγχονται από ανθρώπους.

 

Αντί συμπερασμάτων

Όπως αναφέραμε και στην αρχή του άρθρου, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ρομποτική ή η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να σταματήσει. Κάνουν εκστρατείες εναντίον μεγάλων εταιρειών που επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια σε τέτοιoυ είδους πρωτοβουλίες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα αυτό άρχισε να απασχολεί και τα Ηνωμένα Έθνη. Μια πολύ μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει σχετικά με την απαγόρευση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των στρατιωτικών αυτόνομων ρομπότ. Αυτή τη στιγμή η συναρμολόγηση των ευφυών ρομπότ γίνεται από  ανθρώπους και όχι από άλλα ρομπότ,  έτσι ώστε αυτά να μη μπορούν να ανακατασκευάζονται μόνα τους.

Τέλος, θα θέλαμε πολύ να μάθουμε τη γνώμη σας. Γράψτε μας στα σχόλια την απάντησή σας στο ερώτημα:

Είστε υπέρ ή κατά της τεχνητής νοημοσύνης;